Pe ansamblu, în acest interval va predomina o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a țării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1…12°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, la nivelul întregului teritoriu.
Temperatura maximă a aerului va oscila între 4…16°C, în toate zonele de cultură. Temperatura minimă a aerului se va încadra între -5…8°C, în majoritatea regiunilor agricole, producându-se îngheț superficial la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase şi de luncă vor fi condiţii de producere a ceţii.
Rezerva de umiditate a solului
Rezerva de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în Maramureș, Banat, Crișana și Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei și a Dobrogei.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se vor înregistra în Moldova, local nordul, nord-estul și sud-estul Munteniei, estul, sudul, izolat în centrul Transilvaniei și al Dobrogei.
Starea de vegetație a culturilor agricole
Pe ansamblu, la culturile de câmp se va menţine starea de repaus biologic, în cea mai mare parte a regiunilor agricole ale ţării.
Local, vor fi posibile reluări lente şi temporare ale proceselor vegetative la culturile de toamnă din zonele sudice, datorită regimului termic din aer mai ridicat decât în mod normal.
Totodată, ca urmare a procesului de îngheţ/dezgheţ la sol se va putea înregistra fenomenul de „descălţare” al plantelor.
Funcţie de data semănatului, la orz şi grâul de toamnă se vor semnala în continuare fazele de răsărire, formare a frunzei a treia şi înfrăţire (10-100%), la nivelul întregului teritoriu agricol.
Pe ansamblu, starea de vegetaţie a cerealelor de toamnă semănate în epoca optimă va fi medie şi bună, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.
Cultura de rapiţă se va afla în faza de dezvoltare a aparatului foliar, cu o uniformitate şi vigurozitate a plantelor în general bună şi medie, iar în semănăturile tardive, precum şi pe terenurile fără strat protector de zăpadă, starea de vegetaţie se va prezenta medie şi slabă, iar densitatea redusă.
La pomii fructiferi şi vița-de-vie se va continua stadiul de repaus vegetativ în aproape toate plantaţiile.
Condiţiile agrometeorologice menționate vor fi pe ansamblu favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon, în aproape toată ţara.