13.8 C
București
marți, 3 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriWWF România: Codul Silvic prezentat e deraiat din start. Sunt riscuri majore...

WWF România: Codul Silvic prezentat e deraiat din start. Sunt riscuri majore cu privire la liberalizarea tăierilor

Noua propunere pentru Codul Silvicprezentată de Ministerul Mediului, nu ține cont de direcțiile strategice stabilite prin Strategia Națională pentru Păduri 2030, susțin reprezentanții WWF ROmânia.

Potrivit acestora, lipsesc reformele administrative atât de necesare pentru silvicultura românească, ceea ce generează riscuri majore cu privire la liberalizarea tăierilor, la reducerea suprafeței pădurilor la nivel național, la demararea unui nou val de „împroprietăriri” din pădurile statului și la încurajarea exportului de lemn brut.

Această lege fundamentală pentru păduri ar trebui să susțină îndeplinirea obiectivelor naționale precum protejarea, refacerea și promovarea utilizării durabile a pădurilor, stoparea declinului biodiversității, atenuarea efectelor schimbărilor climatice și asigurarea unor modele de producție durabile.

„În condițiile în care legea fundamentală a pădurilor ignoră direcții strategice importante stabilite în strategia națională, pădurile din România vor continua să răspundă impulsurilor de moment ale clasei politice, ocolind obiectivele reale pe care ar trebui să le îndeplinească față de societate”, relatează Radu Melu, coordonator proiecte păduri la WWF România.

Documentul prezentat nu ia în calcul unele obiective importante privind conservarea biodiversității, indicarea clară a surselor de finanțare pentru conservarea pădurilor, protejarea comunităților dependente de pădure sau conservarea „Pădurilor Nimănui” – pădurile aflate în afara fondului forestier.

Dacă acestea nu sunt luate în considerare, o serie de obiective asumate deja riscă să rămână simple afirmații sau să fie ignorate complet, mai menționează WWF.

„În plus, remarcăm o lipsă de coerență privind prevederile tehnice și armonizarea cu politicile naționale și regionale. Textul legislativ trebuie să fie formulat clar, fluent şi inteligibil, fără dificultăţi sintactice şi pasaje obscure sau echivoce”.

Pe de altă parte, aceștia menționează că este de lăudat faptul că noul Cod Silvic rescrie sistemul de sancțiuni, acestea având un caracter disuasiv, continuă lupta digitalizată împotriva recoltărilor ilegale și păstrează principiile durabile privind amenajarea pădurilor pentru suprafețele mari.

„Cea mai mare problemă a pădurilor din România este lipsa predictibilității și a unei viziuni care să răspundă la întrebarea: ce vrem să facem cu pădurile noastre? După ce inițial am primit un răspuns pozitiv prin asumarea Strategiei Naționale pentru Păduri, constatăm că noul proiect de Cod Silvic ignoră multe direcții strategice atât de necesare pentru conservarea pădurilor și pentru dezvoltarea durabilă a comunităților locale din România”.

Citește comentariile tehnice ale WWF în legatură cu proiectul noului Cod Silvic.

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Buzău: Peste 10.000 de hectare de pădure au fost abandonate de proprietari

Peste 16.000 de hectare de pădure din judeţul Buzău,...
‹ adv ›

Romsilva a reînnoit certificarea forestieră la standard internaţional pentru 80% din pădurile proprietatea publică a statului

Regia Naţională a Pădurilor - Romsilva a reînnoit certificarea managementului forestier în standardul internaţional Forest Stewardship Council (FSC) pentru...

Prolemn: Proiectului noului Cod Silvic îi lipsesc obiectivele, solicitate prin regulamente europene

Dezbaterea proiectului pentru noul Cod Silvic trebuie să continue şi să aşeze sectorul pădure-industrii bazate pe lemn pe o...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole