3.5 C
București
marți, 19 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleVremea se răceşte. Se așteaptă brumă și îngheț superficial la sol

Vremea se răceşte. Se așteaptă brumă și îngheț superficial la sol

Regimul termic va înregistra o răcire în decursul următoarelor două săptămâni, la nivel naţional fiind preconizate temperaturi în scădere pe timpul zilelor, dar mai ales noaptea când, în unele regiuni, valorile din termometre vor scădea sub zero grade Celsius, se arată în prognoza de specialitate, publicată luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -4…8°C în primele zile, abaterile termice negative fiind de 1…6°C și 4…13°C în restul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale, la scara întregii ţări. Temperatura maximă a aerului va oscila între -1…17°C, în toate regiunile.

Temperatura minimă a aerului se va situa între -7…9°C pe întreg teritoriul agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, producându-se brumă și îngheț superficial la sol.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 5…12°C, limite favorabile pregătirii patului germinativ pentru efectuarea semănatului la culturile de primăvară din prima urgenţă (mazăre, borceag, ovăz, orzoaică, etc.), precum şi a speciilor prăşitoare (sfeclă de zahăr, floarea-soarelui, porumb).

Sunt prognozate ploi locale, acestea fiind însoțite de intensificări ale vântului, în aproape toată ţara. Totodată, în zilele cele mai reci de la începutul perioadei vor fi posibile precipitații mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare). Local, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate a solului

În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizionare cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Crișana și Oltenia, pe suprafețe agricole extinse din Transilvania și Banat, local vestul, nord-vestul, centrul și sudul Munteniei, izolat în estul și nord-vestul Moldovei.

În Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, local nordul, nord-estul, estul și sudul Munteniei, izolat sudul Transilvaniei și nord-vestul Banatului, conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta      pedologică fiind moderată, puternică și extremă.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Ca urmare, procesele biologice ale speciilor de câmp şi pomiviticole vor evolua pe ansamblu normal, în aproape toate regiunile. Totodată, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer și sol din primele zile, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura mai lent.

Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi bună la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă, iar în semănăturile tardive, precum şi pe suprafeţele agricole unde se vor menţine deficite de apă în sol, starea de vegetaţie se va prezenta în continuare medie şi slabă, iar densitatea redusă, în special în sudul, sud-estul şi estul ţării.

În funcţie de data semănatului şi condiţiile pedoclimatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de apariţie a frunzei a treia, înfrăţire şi alungirea tulpinii (10-100%).

În sudul, sud-estul şi estul ţării, rapiţa va înregistra predominant înfrunzirea (9-16 frunze), precum şi local alungirea tulpinii (10-40%), îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La pomii fructiferi, atât sâmburoasele, cât şi seminţoasele vor parcurge înmugurirea şi dezmugurirea în cea mai mare parte a plantaţiilor, iar la speciile extratimpurii şi timpurii de sâmburoase (cais, corcoduş, piersic, vişin, cireş) se va continua înflorirea.

În majoritatea podgoriilor, la viţa-de-vie se va semnala faza de „plâns”.

Pe ansamblu, condiţiile agrometerologice vor fi favorabile efectuării lucrărilor agricole în câmp, exceptând zilele cu precipitaţii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

ANM: Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim în cea mai mare parte a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza de...
‹ adv ›

AgroMeteo: Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de valori optime în cea mai mare parte a ţării 

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza de specialitate care arată că rezerva de umiditate în cultura grâului...

AgroMeteo: Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă

Administraţia Naţională de Meteorologie transmite că rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, pe profilul de sol 0-100...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole