‹ adv ›
luni, 20 martie, 2023
16.4 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriValeriu Tabără despre culoarele de solidaritate pentru exportul cerealelor ucrainene: Nu există...

Valeriu Tabără despre culoarele de solidaritate pentru exportul cerealelor ucrainene: Nu există un control la frontieră

Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, atrage atenția că nimeni nu urmărește ce se întâmplă pe culoarele de solidaritate pentru exportul cerealelor ucrainene, care nu există, de altfel, decât formal, scrie puterea.ro.

În aceste condiții, este clar că o parte dintre ele rămân în România, iar în unele zone ale țării sunt probleme, din cauza calității.

„Nu există un control la frontieră, trebuiau stabilite culoare de export și să nu se abată de la ele, ori instituțiile noastre de control nu-și fac datoria și aceasta este o problemă: nici ANSVSA, nici Poliția de Frontieră, nici ceilalți. Nu le importăm noi, iar când intră în România se împrăștie, nimeni nu le urmărește. Este ceva formal, dar nimeni nu urmărește aceste transporturi. În Satu Mare, Sălaj și Bihor este prăpădul lumii cu problema aceasta a produsului ucrainean – cereale, făină și tot ce vine. Cred că rămân în Româna, nu ajung la export”, a declarat Valeriu Tabără, șeful ASAS.

Președintele ASAS a mai precizat că în Ucraina nu se respectă regulile de calitate și de tehnologie, iar, în plus, mărfurile de aici vin la prețuri de dumping. La cereale, de exemplu, ucrainenii folosesc erbicide care sunt cu remanență în plantă, semnalează Tabără.

Cât despre culturile OMG de care se vorbește atât, Tabară susține că în Ucraina se cultivă soia OMG și rapiță OMG pentru ulei, așa că este foarte posibil să fi intrat ceva volume de marfă și în România, însă nu este singura sursă de unde acestea ar fi putut veni.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a declarat, însă, recent că toate cele 8.500 de probe prelevate de ANSVSA de la cerealele importate din Ucraina respectă parametrii de calitate, fiind conforme cu standardele naţionale.

În schimb, fermierii români spun că se tem ca nu cumva cerealele din Ucraina infestate cu boli grave să le compromită producția pe viitor. În piață, au apărut și declarații ale unor crescători de animale care s-au plâns de calitatea slabă a cerealelor ucrainene.

Mai mult de atât, circulă și o informație conform căreia ANSVSA ar fi sechestrat un tren din Ucraina plin cu rapiță modificată genetic.

Acordul privind exportul cerealelor prin Marea Neagră expiră la data de 18 martie, iar în prezent se poartă negocieri complicate cu Rusia pentru prelungirea lui.

După declanşarea războiului în Ucraina, statele membre UE au fost de acord cu suspendarea timp de un an a taxelor vamale şi a cotelor maxime de import pentru cerealele ucrainene.

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

6 COMENTARII

  1. Când ajungi la o vârstă, cred ca ar trebui să-ți vezi de pensie și sa nu mai ieși „în decor”, sa faci afirmații gratuite! Ar fi cazul sa va retrageți, stimate domn, sau dacă faceți afirmații, sa le faceți după o minuțioase documentare! Nu mai suntem nici pe vremea comuniștilor și nici în primii ani de după ’90,cand va făceați de cap cu „gașca” de „prieteni”!

  2. Mai lăsați – ne cu Ucraina voastră! Lăsați poporul ăsta în pace, să ne bucurăm de produsele noastre, să avem grijă de copiii noștri, de bătrânii noștri, lăsați pământul românesc obosit și hăituit de atâția ani, de către cei care îl jinduiesc și îl golesc de toate bogățiile naturale! Lăsați-l în pace, lăsați – ne în pace, ne-am săturat de toți cei care ne pândesc, ca pe o pradă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Daea: Cerealele importate din Ucraina respectă toţi parametrii de calitate

Ministrul Agriculturii Petre Daea spune că cerealele importate din Ucraina respectă parametrii de calitate, toate cele 8.500 de probe...

Reuters: Ucraina nu intenţionează să reducă exporturile de grâu

Ucraina nu vede necesitatea limitării exporturilor de grâu în viitorul sezon iulie 2023-iunie 2024, deoarece recolta pare să fie...

Propunere CE: Încă un an fără taxe vamale pentru produsele importate din Ucraina

Suspendarea taxelor la import a contingentelor şi a măsurilor de apărare comercială (cunoscute sub denumirea de „măsuri comerciale autonome”)...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole