miercuri, 28 septembrie, 2022
25.1 C
București

-

HomepageȘtiriUniunea Europeană va miza pe noile tehnici genomice pentru a-şi adapta agricultura

Uniunea Europeană va miza pe noile tehnici genomice pentru a-şi adapta agricultura

Miniştrii europeni ai Agriculturii au cerut vineri adaptarea rapidă a cadrului european de reglementare cu privire la Organismele Modificate Genetic, pentru a încuraja biotehnologiile care fac culturile agricole mai rezistente la schimbările climatice, Bruxelles-ul promiţându-le că va propune o modificare în 2023, informează AFP.

Un raport al Comisiei Europene, din luna aprilie 2021, recomanda modificarea regulilor drastice care încadrează OMG-urile, considerându-le „neadaptate” la tehnicile de editare a genomului, care permit dezvoltarea de soiuri de seminţe rezistente la anumite ierbicide sau la secetă. Astfel de soiuri sunt cultivate experimental dar nu pot fi comercializate.

Cu prilejul reuniunii lor de la Praga, desfăşurată în semn de omagiu sub figura cehului Gregor Mendel, părintele geneticii moderne, miniştrii europeni ai Agriculturii au cerut ca aceste biotehnologii să devină un instrument pentru combaterea schimbărilor climatice.

„Tehnicile de editare genomică sunt un instrument minunat pentru a face astfel încât culturile agricole să aibă nevoie de mai puţină apă, de mai puţine produse fitosanitare şi de îngrăşăminte, să fie mai rezistente”, a declarat ministrul spaniol al Agriculturii, Luis Planas Puchades.

„Imediat ce aceste „noi tehnici genomice” vor permite asigurarea tranziţiei agro-ecologice şi să facem faţă schimbărilor climatice, aceasta este o cale pe care trebuie să o explorăm”, a apreciat omologul francez Marc Fesneau.

Cu toate acestea, unele state membre se declară vigilente pentru ca acest nou cadru să nu însemne o relaxare pentru Organismele Modificate Genetic.

„Slovacia se opune OMG-urilor, agricultura europeană nu are nevoie de ele. În schimb, suntem deschişi la noile metode de selecţie genomică pentru că suntem conştienţi că trebuie îmbunătăţite soiurile la climă. Vrem să discutăm opţiunile posibile”, a subliniat ministrul slovac al Agriculturii, Samuel Vlcan.

„Nu vrem OMG-uri, însă noi vorbim aici de editare genomică. Va fi nevoie de o abordare prudentă care să semene cât mai mult posibil cu metodele tradiţionale de selecţie…Trebuie puse la punct soiuri mai rezistente la secetă, la frig, la dăunători”, a insistat ministrul ceh al Agriculturii, Zdenek Nekula, care a cerut o „analiză exhaustivă” înaintea oricărei decizii.

În acest context, comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, a promis că va veni cu o propunere legislativă „în al doilea trimestru din 2023”.

„Pe termen lung, trebuie să ne facem culturile mai rezistente. Miniştrii au abordat în totalitate această abordare, nu există controverse cu privire la direcţia adoptată spre tehnicile genomice. Propunerea noastră va fi bazată pe un solid studiu de impact. Trebuie să fim extrem de atenţie pentru a îndepărta orice pericol pentru sănătatea publică, pentru mediu şi pentru interesele economice ale fermierilor. De exemplu, va trebui să protejăm agricultura ecologică de orice impact negativ”, a insistat comisarul Janusz Wojciechowski.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Utilaje de încărcare a cerealelor în silobag – top recomandate de Grain Bags

În funcție de materia primă pe care dorești să...

MADR: Buget de 63 de milioane de lei pentru investiţii în centre de colectare sau de prelucrare a ciupercilor şi fructelor de pădure

Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind stabilirea valorii schemei de finanţare pentru anul 2022, condiţiilor de eligibilitate, cheltuielilor...

Cum depistăm prezența acarianului Varroa la albine. Metode

Acarianul varroa la albine provoacă boala numită varooza. Când coloniile de albine nu sunt tratate sau tratate ineficient, coloniile pot...

Cultivarea țelinii pentru rădăcini. Sfaturi utile

Cultivarea țelinii pentru rădăcini este recomandat a fi realizată după culturi solanacee (tomate, ardei, vinete, cartofi) sau leguminoase anuale (mazăre,...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate