24.9 C
București
sâmbătă, 30 septembrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriUndă verde pentru un proiect ce vizează reducerea riscului la inundaţii în...

Undă verde pentru un proiect ce vizează reducerea riscului la inundaţii în Delta Dunării

Un contract în valoare de aproximativ 8,8 milioane de euro, ce vizează reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale provocate de undele de viitură de pe Dunăre, va fi atribuit în perioada iunie – iulie 2022, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă transmis, miercuri, AGERPRES.

Anunţul vine după ce, în şedinţa de Guvern de miercuri, la propunerea MMAP, a fost adoptată o Hotărâre privind aprobarea obiectivului de investiţii „Apărarea complexă a localităţilor situate în Delta Dunării pentru minimizarea riscului inundaţiilor asupra vieţii în judeţul Tulcea”, precum şi a caracteristicilor principale şi a indicatorilor tehnico-economici aferenţi acestuia.

Potrivit sursei citate, proiectul se adresează sectorului de mediu, aparţine domeniului protecţia împotriva inundaţiilor şi răspunde în totalitate obiectivelor Axei Prioritare 5 Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) care are Obiectivul Specific 5.1 – Reducerea efectelor şi a pagubelor asupra populaţiei cauzate de fenomenele naturale asociate principalelor riscuri accentuate de schimbările climatice, în principal de inundaţii şi eroziune costieră.

Lucrările proiectate sunt amplasate pe cele trei braţe ale Dunării: Chilia, Sulina şi Sfântu Gheorghe.

„Atribuirea contractului se va realiza în lunile iunie – iulie 2022, durata estimată fiind de 18 luni de la semnarea contractului de execuţie. Investiţia în valoare de 8.785.849 de euro este efectuată din fonduri externe nerambursabile, de la bugetul de stat prin bugetul MMAP, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, din veniturile proprii ale Administraţiei Naţionale „Apele Române”, precum şi din alte surse legal constituite, conform programelor de investiţii publice, aprobate potrivit legii”, precizează ministerul de resort.

În acest context, obiectivele proiectului se referă la reabilitarea a nouă staţii de pompare existente, realizarea a trei staţii de pompare noi şi închiderea liniilor de apărare a localităţilor Vulturu şi Ilganii de Sus.

Astfel, vor fi reabilitate şi modernizate staţiile de evacuare a excesului de apă provenit din precipitaţii şi infiltraţii din intravilanul localităţilor Periprava, Sulina, Letea, Pardina, Crişan, Sfântu Gheorghe, Gorgova şi Mila 23 din Delta Dunării.

De asemenea, se vor efectua lucrări de apărare împotriva inundaţiilor a localităţilor Vulturu şi Ilganii de Sus, comuna Maliuc, judeţul Tulcea, ce presupun:

  • lucrări de închidere a liniei de apărare existente (supraînalţări de diguri şi drumuri comunale);
  • staţii de pompare (două incinte) şi de evacuare a apelor pluviale şi de infiltraţii din interiorul localităţii;
  • canale de desecare pentru colectarea apelor pluviale şi de infiltraţii din interiorul incintei.

Ministerul Mediului arată că proiectul de investiţii va avea ca rezultate imediate reducerea riscului de producere a dezastrelor naturale, provocate de undele de viitură de pe Dunăre, cu scopul evitării pagubelor economice şi a pierderilor de vieţi omeneşti, protecţia şi îmbunătăţirea calităţii mediului şi a standardelor de viaţă. 

  • Citește despre ->
  • MMAP

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministerul Mediului: Proiectul Managementul speciilor alogene invazive din România a fost finalizat

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor organizează marţi şi miercuri...
‹ adv ›

Ministerul Mediului: România va susţine la Consiliul de Mediu noul Regulament european pentru restaurarea naturii

România va susţine, la Consiliul de Mediu din 20 iunie, noul Regulament pentru restaurarea naturii, propus de Comisia Europeană...

MMAP: Contract de 6 milioane lei pentru înfiinţarea unei suprafeţe de pădure de 82,3 hectare prin PNRR

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a semnat primul contract de finanţare aferent Campaniei Naţionale de Împăduriri 2022-2026,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole