luni, 26 septembrie, 2022
14.8 C
București

-

HomepageȘtiriUltima prognoză a UE: România are cele mai mari scăderi la producția...

Ultima prognoză a UE: România are cele mai mari scăderi la producția de porumb și soia

Specialiștii Comisiei Europene au revizuit în minus, față de luna august, estimările privind producțiile locale de porumb, cartof și soia. La porumb și soia avem cele mai mari scăderi din UE.

Comisia Europeană continuă să revizuiască în minus producțiile estimate pentru România la principalele culturi agricole. Potrivit ultimei prognoze, fermierii români vor avea randamente și mai mici decât se estimase în august la porumb (pentru hrana animalelor), cartofi și soia.

Mai exact, pentru porumb (grain maize), ultima prognoză indică un minus de 28% față de anul trecut sau de 29% raportat la media ultimilor cinci ani, respectiv 4,25 de tone la hectar. În august, se estima un randament mediu la hectar de 4,6 tone, cu 23% sub media ultimilor cinci ani și cu 22% sub producția media a anului trecut.

Este cea mai mare scădere de producție estimată pentru vreun stat membru, în contextul în care, la nivel de UE, randamentul mediu ajunge la 6,39 tone la hectar, cu numai 19% sub media lui 2021.

De altfel, din datele Ministerului Agriculturii, din cele 2,4 milioane de hectare cultivate cu porumb, au fos afectate de secetă 221.540 ha, adică aproximativ 9%.

170.000 de tone de cartofi în minus

La cartof, producția este estimată acum la numai 14,9 tone la hectar, față de 15,2 tone la hectar, cu 11% sub media ultimilor cinci ani și față de 2021. Dacă ne raportăm la suprafața cultivată anul trecut, de peste 84.400 de hectare, producția anuală ar fi de aproximativ 1,2 milioane de tone, față de  1,37 de milioane anul trecut.

La cartof, suprafețele variază însă anual destul de mult. Spre exemplu, în 2021, suprafața cultivată a scăzut cu 14,3% față de 2020, iar producția cu 13,9%.

Cea mai mare scădere de randament din UE, la soia

Nu în ultimul rând, la soia, Comisia Europeană a revizuit randamentul mediu cu 0,13 tone la hetar, până la 1,92 de tone. S-a ajuns astfel la un minus de 21% față de media ultimilor cinci ani și de 23% raportat la producția de anul trecut.

Este, ca și în cazul porumbului, cea mai dramatică scădere de producție dintre statele membre. La nivelul comunității europene, producția medie la hectar ar putea ajunge anul acesta la 2,4 tone la hectar, cu 15% sub anul trecut.

Raportat la suprafața cultivată anul trecut, producția de soia a României ar putea fi de numai 268,8 mii de tone, față de aproape 350.000 de tone anul trecut.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Tratamente la zmeur și mur. Măsuri de protecție

Activitățile de protecție a zmeurului și murului împotriva bolilor...

Cea mai tare licitație la ADS din istorie. „Granzii” agriculturii românești se bat cu fonduri din afară

Urmează o săptămână de foc la Agenția Domeniilor Statului cu cele mai disputate licitații desfășurate vreodată. Circa 3.000 hectare...

Îngrijirea viței de vie în primul an de la plantare

În primul an de la plantarea viței de vie sunt efectuate următoarele operațiuni: Instalarea tutorilor viței de vie Este de dorit,...

Musca cepei – daune, metode de prevenire și combatere

Musca cepei (Delia antiqua) este un dăunător periculos, ce produce pagube în culturile de ceapă, usturoi, praz şi alte...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate