9.2 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleUE ar putea deveni importator net de cereale

UE ar putea deveni importator net de cereale

Obiectivele Uniunii Europene privind reducerea impactului agriculturii asupra mediului ar putea reduce semnificativ producţia agricolă şi ar putea transforma blocul comunitar într-un importator net de cereale, avertizează Asociaţia Europeană a Producătorilor de Cereale (Coceral).

Conform strategiei „de la fermă la furculiţă” a Comisiei Europene, stabilită anul trecut, obiectivele pentru 2030 includ extinderea producţiei organice la 25% din terenul agricol, de la 8% în prezent, şi reducerea folosirii pesticidelor cu 50%.

Obiectivele au fost criticate de reprezentanţii agricultorilor, care le-au caracterizat ca fiind nerealiste, ceea ce arată diviziunile între standardele de mediu care au dus la negocieri privind programul multianual al UE de subvenţionare a agriculturii.

Propusele obiective de mediu ar putea duce la scăderea producţiei UE de grâu comun, principala cultură de cereale a blocului comunitar, la aproximativ 109 milioane de tone în 2030, de la aproximativ 128 milioane de tone aşteptate în acest an, conform scenariului mediu al Coceral.

UE este un exportator major de grâu, deşi depinde de porumbul importat.

„Deci, nu vom mai fi unul dintre cei mai mari exportatori, dar poate vom fi unul dintre cei mai mari importatori”, a afirmat Oliver Balkhausen, membru al Board-ului Coceral şi director de cercetare la Archer Daniels Midland.

De asemenea, obiectivele de mediu ar putea spori dependenţa UE de importurile de rapiţă, prin reducerea suprafeţei cultivate. Astfel, UE ar urma în mod potenţial să importe peste zece milioane de tone de rapiţă, faţă de aproximativ şase milioane de tone în prezent, arată datele Coceral.

Riscurile destabilizării pieţelor agricole şi problemele de mediu din alte părţi ale lumii arată că UE are nevoie de o evaluare de impact detaliată a obiectivelor sale de mediu, apreciază Coceral.

Sursa foto: pxhere.com

  • Citește despre ->
  • UE
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

UE a decis că produsele pescăreşti din Rusia şi Belarus nu vor beneficia de scutirea de taxe vamale până în 2026

Consiliul European a adoptat, în unanimitate, un regulament privind...
‹ adv ›

Plan UE – 584 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor electrice

Comisia Europeană va dezvălui un plan în valoare de 584 miliarde de euro pentru modernizarea reţelelor electrice de pe...

UE finanţează 171 de noi proiecte LIFE în domeniul mediului şi al climei, cu peste 396 de milioane euro

Comisia Europeană a aprobat, marţi, 171 de noi proiecte în întreaga Europă în cadrul programului LIFE pentru mediu şi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole