18.3 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSilva: Mitingul silvicultorilor a vizat protejarea pădurilor din patrimoniul public al statului,...

Silva: Mitingul silvicultorilor a vizat protejarea pădurilor din patrimoniul public al statului, nu fondul forestier privat

Mitingul forestierilor, organizat săptămâna trecută, a avut ca scop să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare şi faţă de tentativa de „privatizare” a activităţilor economice ale Romsilva, care ridică, din start, mari semne de întrebare, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Silva, într-o replică la adresa Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

Recent, ASFOR a transmis, că „din neatenţie sau din necunoştinţă de cauză”, organizatorii protestului silvicultorilor „au înfierat şi au indus opiniei publice un sentiment de ură împotriva mediului privat de afaceri din România (SRL-uri), uitând că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private, şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri”.

„Încercarea, din punctul nostru de vedere, nereuşită, de a „înfiera cu mânie proletară” mitingul, pe deplin justificat, al silvicultorilor, care nu au dorit altceva decât să tragă un semnal de alarmă pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare şi faţă de tentativa de „privatizare” a activităţilor economice ale Romsilva, care ridică, din start, mari semne de întrebare, nu face altceva decât să demonstreze, încă o dată, că poziţia Federaţiei Silva este una corectă. ASFOR vorbeşte de inducerea în rândul opiniei publice a unui sentiment de ură împotriva mediului de afaceri din România, acuzând organizatorii protestului că uită faptul că fondul forestier nu este administrat doar de ocoale silvice de stat, ci şi de ocoalele silvice de regim, care administrează proprietăţile forestiere private, şi care sunt, în marea lor majoritate, SRL-uri. Nimic mai fals, cât timp mitingul organizat de miile de silvicultori a vizat protejarea pădurilor aflate în patrimoniul public al statului şi nu se referea la fondul forestier privat”, se menţionează în comunicatul Federaţiei Sindicatelor Silva.

Organizaţia susţine faptul că:

„Prin luările noastre de poziţie nu am făcut altceva decât să cităm, referitor la divizarea activităţilor regiilor autonome, din proiectul de lege, conform căruia, „activităţile comerciale divizate vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată” în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii, fără a aduce nici un fel de atingere operatorilor economici care fac în prezent lucrări de exploatări forestiere”.

„Noi, însă, nu putem să nu vedem că de ani buni se urmăreşte „spargerea” Romsilva şi „privatizarea”, nici pe departe în interesul României, a unei resurse de o valoare inestimabilă: pădurile României! Am putea să ne amintim ce s-a întâmplat, după ce statul, din aceleaşi motive de competitivitate şi de aşa-zisă spargere a monopolului, a decis să privatizeze sectorul bancar, petrolul, rafinăriile, producţia şi distribuţia de energie, combinatele petrochimice, combinatele siderurgice, industria producătoare de autocamioane, tractoare şi maşini agricole, şantierele navale şi toate celelalte. Din păcate, şi de această dată, interesul naţional este ignorat, deşi pădurile sunt incluse în Legea siguranţei naţionale nr. 51/1991, care prevede, foarte clar, că orice acţiuni ce lezează interesele economice strategice ale României, constituie ameninţări la adresa securităţii naţionale”, notează sursa citată.

Federaţia Silva precizează că nu a făcut altceva decât să solicite, punctual şi argumentat, retragerea de către Guvernul României a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

„Suntem de acord cu cei de la ASFOR că sectorul forestier nu are nevoie de informaţii false, ci de profesionalism, coerenţă, predictibilitate şi egalitate între competitorii de pe piaţă. Cetăţenii acestei ţări trebuie să ştie însă, foarte bine, că prin proiectul de lege iniţiat şi aprobat de Guvern, fără respectarea etapelor legale de consultare publică (ce mai contează aceste amănunte?), transmis apoi în procedură de urgenţă spre adoptare Senatului României, se dă o lovitură decisivă majorităţii regiilor autonome ale statului, forţând reorganizarea acestora prin divizarea activităţilor de serviciu public de activităţile comerciale, implicit Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva. Nu suntem la curent cu situaţia economică a celorlalte Regii autonome ale statului, însă Romsilva reprezintă încă de la înfiinţare, de 32 de ani, un pol de stabilitate şi profit, care şi-a depăşit cu mult, în ultimii ani, indicatorii stabiliţi prin planurile de administrare aprobate de Ministerul Mediului Apelor şi Pădurilor. Din păcate, fără a intra într-o polemică cu reprezentanţii ASFOR, „privatizarea” Romsilva, vizată de prea mulţi ani, reprezintă nu numai o uriaşă greşeală, dar şi un atentat la adresa securităţii naţionale! Nu o spunem noi, ci chiar mulţi dintre actorii politici care s-au raliat demersului silvicultorilor! Cine va răspunde şi cine va plăti dacă această ‘reformă’ eşuează?”, conchid reprezentanţii Silva.

Săptămâna trecută, pe 12 ianuarie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva a organizat, în faţa sediului Guvernului, un amplu miting pentru salvarea pădurilor proprietate publică a statului de la înstrăinare, la care au participat câteva sute membri de sindicat şi invitaţi din partea asociaţiilor profesionale şi patronale din domeniu.

Principalele revendicări ale protestatarilor au vizat: retragerea de la Guvern a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, precum şi exceptarea pădurilor de la aplicarea guvernanţei corporative.

Sindicaliştii au afirmat că Executivul a adoptat în mare grabă, în decembrie 2022, un proiect de lege pentru modificarea şi completarea OUG nr. 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, fără respectarea termenelor minimale de dezbatere publică prevăzute de lege, a avertizat Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva.

Tot reprezentanţii Silva au atras atenţia asupra faptului că dacă toate activităţile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, „lemnul românesc va încăpea pe mâinile anumitor grupuri de interese”.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

ASFOR: Sectorul forestier şi de prelucrare primară a lemnului are nevoie de finanţare şi deschidere pentru piaţa construcţiilor

Creşterea valorii contribuţiei sectorului forestier şi de prelucrare primară la bugetul de stat, de la 3,5% cât este în...

ASFOR promovează documentul – România verde în 10 paşi

România are toate resursele - păduri, lemn, capacităţi de prelucrare, specialişti şi şcoli - pentru a intra în plutonul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole