18.1 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleŞeful ADS: Terenurile degradate vor putea fi folosite pentru producţia de energie...

Şeful ADS: Terenurile degradate vor putea fi folosite pentru producţia de energie „verde”

Terenurile degradate ale Agenţiei Domeniilor Statului (ADS) vor putea fi folosite pentru producţia de energie „verde”, însă este nevoie de modificarea legislaţiei interne, susţine directorul general al ADS, Florin Nicolae.

„În prezent, Agenţia Domeniilor Statului poate să arendeze sau să concesioneze terenuri doar pentru activităţi agricole. Dar sunt suprafeţe, degradate, care nu pot fi folosite în astfel de scopuri, iar noi suntem convinşi că este benefică direcţionarea lor către producţia de energie din surse regenerabile. Credem că aceste suprafeţe sunt atractive pentru investitorii în producţia de energie verde, cu beneficii nete pentru populaţie şi bugetul de stat. De aceea este nevoie de amendarea legislaţiei. Implicarea ADS este totală, angajaţii Agenţiei depunând toate eforturile pentru respectarea termenelor asumate. Modificarea cadrului legislativ până la sfârşitul anului, un termen destul de scurt, presupune o activitate susţinută, având în vedere complexitatea domeniului, dar suntem convinşi că se poate realiza”, a declarat Florin Nicolae.

Potrivit ADS, până la sfârşitul acestui an se preconizează modificarea legislaţiei interne, pentru a permite încadrarea ca „zone de accelerare pentru resurse regenerabile de energie (RES)” a acelor terenuri aflate în proprietatea statului român şi administrate de Agenţia Domeniilor Statului (ADS), care sunt clasificate ca fiind neproductive/degradate, astfel încât acestea să poată fi utilizate pentru producţia de energie „verde”.

Acest demers face parte din calendarul orientativ stabilit de Grupul de Lucru REPowerEU, organism interministerial, privind măsurile de reformă ce trebuie întreprinse pentru îndeplinirea ţintelor asumate referitoare la producerea de energie din surse regenerabile. Astfel, primul pas este reprezentat de crearea cadrului legal pentru utilizarea terenurilor neproductive/degradate proprietatea statului în scopul producţiei de energie fără emisii de gaze cu efect de seră.

„Sunt vizate modificări şi completări la Legea 268/2001 privind privatizarea societăţilor ce deţin în administrare terenuri proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă şi înfiinţarea Agenţiei Domeniilor Statului şi la Legea 220/2008 pentru instituirea sistemului de promovare a producţiei de energie din surse regenerabile”.

Planul REPowerEU este parte a PNRR prin care sunt susţinute măsuri ce vizează să asigure preţuri şi costuri ale energiei accesibile şi transparente pentru consumatori, un grad înalt de siguranţă a alimentării cu energie electrică şi o tranziţie lină către un sistem energetic sustenabil, cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv prin construirea de centrale electrice din surse regenerabile. Potrivit sursei citate, planul REPowerEU a apărut ca răspuns la dificultăţile şi perturbările de pe piaţa mondială a energiei cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia.

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene este coordonatorul Planului REPowerEU, iar Agenţia Domeniilor Statului este parte a Grupului de Lucru ce pune în practică acest Plan.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Erinoza (bășicarea) viței de vie – când se fac tratamente pentru combaterea acarienilor eriofizi 

Erinoza, numită popular și bășicarea viței de vie, este...
‹ adv ›

FAO: Aprilie a fost a doua lună consecutivă de creştere a preţurilor mondiale la alimente

Indicele global al preţurilor produselor alimentare a crescut şi în luna aprilie, pentru a doua lună consecutiv, ca urmare...

Reuters: Coreea de Sud va amenda distribuitorii de alimente pentru aşa-numita „shrinkflation”

Autoritatea pentru concurenţă din Coreea de Sud (FTC) a anunţat vineri că producătorii şi distribuitorii de alimente vor fi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole