16.6 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleSchimbările climatice, inflaţia şi penuria de materii prime pun în pericol muştarul...

Schimbările climatice, inflaţia şi penuria de materii prime pun în pericol muştarul de Dijon

Seminţele de muştar sunt victime ale schimbărilor climatice, preţul vinului alb, al sticlei şi cartonului au explodat, penuria şi inflaţia îi lovesc pe producătorii tradiţionali de muştar de Dijon, un renumit produs francez, care a devenit un caz clasic al dificultăţilor de aprovizionare la nivel mondial, informează AFP.

„În 2021-2022, estimăm că producţia de seminţe de muştar a scăzut cu aproape 28%” în Canada, primul producător mondial, arată cel mai recent raport al Ministerului canadian al Agriculturii. „În consecinţă, preţul mediu ar urma să se dubleze în 2020-2021, până la un record de 1.700 de dolari (1.510 euro) pe tonă”, adaugă Ministerul.

„A fost o secetă devastatoare în vestul Canadei în vară”, explică Ramzy Yelda, analist pe pieţele de materii prime. „Asta înseamnă că cei care vor muştar de cea mai bună calitate vor plăti mai mult”, concluzionează expertul.

Atunci când Canada tuşeşte, regiunea Bourgogne din Franţa, aflată la o distanţă de 7.000 de kilometri, este răcită. Regiunea din centrul Franţei unde se găsesc majoritatea producătorilor de muştar depinde în mare parte de fermierii canadieni pentru producţia acestui condiment consumat în întreaga lume.

„Suntem într-o criză fără precedent în ultimii 25 de ani”, susţine Christophe Planes, director de vânzări pentru Franţa la ‘Reine de Dijon’, al treilea producător francez de muştar, o filială a grupului german Develey.

„Preţul seminţelor s-a mărit de trei sau patru şi în curând poate de cinci ori. În plus, nu există ofertă. Există o reducere de aproximativ 50% a ofertei de seminţe. În consecinţă, producţia noastră este mai mică cu 50%”, subliniază Christophe Planes.

„În mod normal, liniile noastre funcţionează timp de 120 de ore pe săptămână. În prezent suntem la o medie de 60 de ore”, confirmă Marika Zimmermann, director de producţie la ‘Reine de Dijon’.

În plus, au crescut şi preţurile la produsele de ambalare. Marc Désarménien, director la producătorul de muştar Fallot, enumeră lista scumpirilor: „preţul capacelor de metal pentru borcane a crescut cu 42%, sticla s-a scumpit cu 12%, cartonul cu 20%”.

Vinul alb de Bourgogne, un alt ingredient esenţial pentru muştarul de Dijon, s-a dublat din cauza îngheţului care a amputat recolta din 2021. De asemenea, Désarménien arată cu degetul spre creşterea costului cu transportul maritim, care s-a majorat de 4,5 şi chiar şase ori.

În consecinţă, firma Fallot a decis pentru 2022 o majorare de preţ cuprinsă între 7% şi 12% pentru muştarurile sale. La rândul său producătorul Reine de Dijon are şi el de gând să crească preţurile, „altfel compania nu va supravieţui”, spune Christophe Planes.

În încercarea de a găsi o soluţie, producătorii francezi ar dori să îşi limiteze dependenţa de Canada, principalul furnizor de seminţe de muştar, şi să extindă cultivarea seminţelor de muştar în regiunea Bourgogne.

„Este imposibil”, răspunde Fabrice Genin, producător de seminţe de muştar şi preşedintele Asociaţiei producătorilor de seminţe de muştar din Bourgogne (APGMB).

Dacă odată culturile de seminţe de muştar erau răspândite în regiunea Bourgogne, istoria recentă a fost marcată de un declin al culturilor, ca urmare a mondializării schimburilor şi a concurenţei ţărilor cu randamente mai bune.

În pofida eforturilor de relansare, cultivatorii locali suferă din cauza încălzirii climei care „de 3-4 ani provoacă o creştere a populaţiei de insecte”, explică Fabrice Genin.

„Uneori nu producem nimic. Iar filiera noastră nu are voie să folosească insecticide, care sunt autorizate în Canada”, se plânge Fabrice Genin.

În consecinţă, producţia de seminţe de muştar în Bourgogne s-a redus la o treime în decurs de trei ani, de la 12.000 de tone până la 4.000 de tone în 2021, în condiţiile în care producătorii de muştar cer 16.000 de tone, subliniază cultivatorul. 

Sursa: agerpres.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole