2.8 C
București
duminică, 5 decembrie, 2021

-

HomepageȘtiriRusia va limita exporturile de îngrăşăminte pentru a-şi asigura aprovizionarea internă

Rusia va limita exporturile de îngrăşăminte pentru a-şi asigura aprovizionarea internă

Rusia intenţionează să introducă, pentru o perioadă de şase luni, cote la unele exporturi de îngrăşăminte, în ideea de a garanta aprovizionarea pieţei interne şi a limita costurile pentru fermierii ruşi, după ce criza energetică mondială a dus la explozia preţurilor la îngrăşămintele pe bază de azot, transmite Bloomberg.

Limitarea exporturilor ruseşti de îngrăşăminte vine în contextul în care creşterea cu 300% a preţului gazelor naturale a forţat unele fabrici de îngrăşăminte să oprească producţia.

Această limitare riscă să afecteze recoltele agricole de anul următor şi să accelereze inflaţia produselor alimentare.

Decizia autorităţilor ruse, anunţată miercuri de premierul Mihail Mişustin la finalul unei reuniuni a cabinetului de la Moscova, vine după ce preşedintele Vladimir Putin a cerut măsuri pentru a garanta aprovizionarea cu îngrăşăminte a fermierilor ruşi.

Aceasta este de asemenea şi cea mai recentă măsură a autorităţilor ruse pentru a ţine sub control preţurile la produsele agricole, după taxele la exporturile de grâu introduse în acest an.

Guvernul rus va limita exporturile de îngrăşăminte de azot la 5,9 milioane de tone iar livrările de îngrăşăminte complexe care conţin azot vor fi limitate la 5,35 milioane de tone. Măsurile vor intra în vigoare la începutul lunii decembrie, susţine agenţia de presă Interfax.

Cel mai probabil, aceste cote nu vor avea un impact deosebit asupra exporturilor pentru că sunt în linie cu cantităţile pe care Rusia le exportă deja, susţine Elena Sakhnova, analist la VTB Capital.

“Foarte multe vor depinde de cum va fi împărţită cota la îngrăşămintele de azot între diferitele tipuri de îngrăşăminte”, a spus Sakhnova.

Potrivit acesteia, fermierii ruşi utilizează în principal azotatul de amoniu pentru fertilizarea de primăvară, în timp ce ureea este principalul îngrăşământ pe bază de azot în Europa, astfel că fermierii europeni ar putea să se confrunte cu preţuri mai mari.

Fermierii europeni şi-au exprimat deja îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu îngrăşăminte pentru primăvară, când se fertilizează culturile de cereale pentru a creşte randamentele şi calitatea.

Luna trecută organizaţiile care îi reprezintă pe fermierii francezi au avertizat că preţurile la azot s-au tripla şi există riscul unor crize de aprovizionare cu îngrăşăminte. China a limitat şi ea exporturile pentru a asigura aprovizionarea internă.

“O cotă la exporturile ruseşti va pune şi mai multe presiune pe o piaţă mondială care caută cu disperare oferte”, spune Alexis Maxwell, analist la Green Markets.

Producătorii ruşi de îngrăşăminte au profitat în ultima vreme de criza energetică mondială care a afectat aprovizionarea cu îngrăşăminte, pentru că preţurile lor la gaze naturale sunt fixe, spre deosebire de rivalii lor din alte ţări.

Luna trecută producătorii ruşi au prelungit, până la finele anului, decizia de îngheţare a preţurilor pentru clienţii interni. 

Sursa foto: ugaoo.com

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

APIA primește cereri pentru reducerea accizei la motorină pentru anul 2022

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în cursul lunii decembrie 2021  se depun Cererile de...
- adv -spot_img

Cum alegem păsările, care vor fi productive și iarna

Înainte de perioada rece este o întrebare firească, așa cum temperaturile scăzute pot influența semnificativ atât sănătatea, cât și...

Ministrul Agriculturii caută soluţii pentru problemele industriei de morărit şi panificaţie

Aplicarea unui regim de impozitare asemenea celui practicat în domeniul construcţiilor pentru salariaţii din sectorul morărit, panificaţie şi produse...

Noi pe Facebook

De citit

Fătarea la vaci: de ce și cu cât aceasta poate întârzia

Crescătorii de bovine destul de des se plâng, că...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției