14.7 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRusia pune condiții pentru a prelungi acordul referitor la transportul cerealelor ucrainene...

Rusia pune condiții pentru a prelungi acordul referitor la transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagă

Rusia pune condiții pentru a accepta continuarea înțelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat și supervizat de ONU și Turcia.

Un reprezentant al Moscovei i-a spus luni unui reprezentant de rang înalt al Națiunilor Unite că va accepta prelungirea acordului, care expiră în noiembrie, numai dacă Occidentul ridică din sancțiuni, pentru a facilita exporturile ruse de produse agricole și de îngrășăminte ale Rusiei. 

Reuters relatează că, în cadrul unei întâlniri la Moscova, ministrul adjunct al apărării din Rusia, Aleksandr Fomin, i-a spus subsecretarului general al ONU, Martin Griffiths, că:

„Prelungirea acordului, care a deblocat exporturile agricole ucrainene din porturile din sudul țării, depinde în mod direct de asigurarea implementării depline a tuturor acordurilor încheiate anterior”.

Trebuie precizat că exportul de îngrășăminte agricole și cereale ruse nu este vizat de sancțiuni, ci este permis, în virtutea acordului mediat de președintele Recep Tayyip Erdogan. Rusia susține însă că impactul general al sancțiunilor occidentale asupra logisticii, plăților, transportului maritim și asigurărilor o împiedică să exporte îngrășăminte și produse chimice cum ar fi amoniacul și că relaxarea acestor restricții a fost o parte esențială a acordului semnat în iulie și având drept garanți Turcia și ONU.

Acordul de la Istanbul acoperă un interval de patru luni, după care poate fi reînnoit. Rusia și Ucraina au fost de acord să respecte un coridor de navigație securizat prin Marea Neagră, liber de orice activitate militară. Vapoarele cu grâne sunt inspectate la sosire și plecare în Turcia.

De aici, grânele ucrainene  pleacă prin Marea Marmara mai departe spre Mediterana și porturile de destinație. Inspectarea navelor ucrainene cu cereale a fost cerința expresă a Moscovei, care vrea să se asigure că nu vor fi folosite pentru a fi livrate arme Ucrainei.

Echipele de inspectori sunt formate din reprezentanți ai celor patru părți, sub autoritatea centrului de coordonare de la Istanbul. O altă condiție expresă a Moscovei a fost atunci, în iulie, semnarea unui acord complementar, pentru a facilita exporturile sale agricole.

Și săptămâna trecută Moscova a amenințat că este gata să renunţe la reînnoirea acordului, luna viitoare, dacă cererile sale nu vor fi satisfăcute.

Într-un interviu acordat Reuters, Ghennadi Gatilov, ambasador al Rusiei pe lângă Naţiunile Unite la Geneva, a declarat că Moscova a transmis miercuri o scrisoare secretarului general al ONU, Antonio Guterres, conţinând o listă de plângeri.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole