4.7 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriRomânia pierde, anual, 1 mlrd dolari pentru că nu transformă în ulei...

România pierde, anual, 1 mlrd dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de floarea soarelui recoltată

România pierde în fiecare an un miliard de dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de semințe de floarea soarelui recoltată.

Din aproape 20 de fabrici mari de ulei câte erau în 1990, țara noastră mai are doar cinci. Ar fi un moment bun pentru autorități să dezvolte această industrie, de vreme ce pe piața europeană nu mai ajunge uleiul pe care îl exporta Ucraina în timp de pace, scrie stirileprotv.ro.

Cu peste un milion de hectare pe care le-a avut cultivate cu floarea soarelui, România a fost anul trecut cel mai mare producător de astfel de semințe din Uniunea Europeană. 

Recolta a fost 3,3 milioane tone, dar două treimi au plecat la export. 

Bulgaria, Turcia, Ungaria și țări din Asia sau vestul Europei precum Olanda, Franța și Spania, au fost principalii beneficiari ai producției din România.

Cristian Ciocan, producător de floarea soarelui și ulei: „Partea care a rămas, 1.300 de tone, se află la ferme mici. La mici producători cum sunt și eu, de 50-30 de hectare, și trebuie să fim foarte atenți cu aceste stocuri rămase.”

România nu are o politică de protecție a siguranței alimentare interne – așa cum aplică, de pildă, Ucraina – țară care asigura între 35 și 45 la sută din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Uniunea Europeana, iar la noi exportul nu poate fi controlat.

Semințe în valoare de peste 600 de milioane de euro au ieșit din țără acum doi ani, iar în 2021, trendul s-a menținut.

Mircea Kipăilă, asociația agricultorilor Constanța: „Din păcate, nu prelucrăm tot, mai vindem și materie primă de floarea soarelui și atunci cred ca trebuie să ne axăm pe fabricile de prelucrare.”

În aceste fabrici de prelucrare, România ar trebui să își producă uleiul pe care îl consumă, dar nu sunt suficiente ca sa prelucreze toată recolta de semințe de floarea soarelui. 

Erau 17 fabrici de ulei în 1990, dar după privatizări și vânzari succesive multe s-au închis. 

În țară mai sunt doar cinci mari producători de ulei de floarea soarelui și câteva zeci de companii mici.

Cristian Ciocan, producător de floarea soarelui și ulei: „Noi producem ulei presat la rece. Prin presarea la rece extragem doar 30% din conținutul de ulei din semințe. Suntem forțați să lucrăm la foc continuu. Încercăm din noiembrie sa facem un stoc.”

Situația din Ucraina a complicat lucrurile. Asociația europeană din Industria Uleiului Vegetal susține că aproape 200 de mii de tone de ulei care veneau din această țară au încetat să mai fie trimise în porturile europene.

Pentru România este o șansă să facă profit. Acum pierdem un miliard de dolari pe an pentru că nu transformăm floarea soarelui în ulei și o trimitem la export neprelucrată. 

Luminița Crivoi
Luminița Crivoi
Expert în agricultură

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la...

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai multor particularități de creștere. Temperatura minimă de germinație a semințelor...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Scheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Pomii de cais pot fi afectați în diferite etape ale vegetație de o gamă largă de boli și dăunători....
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate