‹ adv ›
miercuri, 29 martie, 2023
0.8 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia pierde, anual, 1 mlrd dolari pentru că nu transformă în ulei...

România pierde, anual, 1 mlrd dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de floarea soarelui recoltată

România pierde în fiecare an un miliard de dolari pentru că nu transformă în ulei toată cantitatea de semințe de floarea soarelui recoltată.

Din aproape 20 de fabrici mari de ulei câte erau în 1990, țara noastră mai are doar cinci. Ar fi un moment bun pentru autorități să dezvolte această industrie, de vreme ce pe piața europeană nu mai ajunge uleiul pe care îl exporta Ucraina în timp de pace, scrie stirileprotv.ro.

Cu peste un milion de hectare pe care le-a avut cultivate cu floarea soarelui, România a fost anul trecut cel mai mare producător de astfel de semințe din Uniunea Europeană. 

Recolta a fost 3,3 milioane tone, dar două treimi au plecat la export. 

Bulgaria, Turcia, Ungaria și țări din Asia sau vestul Europei precum Olanda, Franța și Spania, au fost principalii beneficiari ai producției din România.

Cristian Ciocan, producător de floarea soarelui și ulei: „Partea care a rămas, 1.300 de tone, se află la ferme mici. La mici producători cum sunt și eu, de 50-30 de hectare, și trebuie să fim foarte atenți cu aceste stocuri rămase.”

România nu are o politică de protecție a siguranței alimentare interne – așa cum aplică, de pildă, Ucraina – țară care asigura între 35 și 45 la sută din uleiul de floarea soarelui prelucrat în Uniunea Europeana, iar la noi exportul nu poate fi controlat.

Semințe în valoare de peste 600 de milioane de euro au ieșit din țără acum doi ani, iar în 2021, trendul s-a menținut.

Mircea Kipăilă, asociația agricultorilor Constanța: „Din păcate, nu prelucrăm tot, mai vindem și materie primă de floarea soarelui și atunci cred ca trebuie să ne axăm pe fabricile de prelucrare.”

În aceste fabrici de prelucrare, România ar trebui să își producă uleiul pe care îl consumă, dar nu sunt suficiente ca sa prelucreze toată recolta de semințe de floarea soarelui. 

Erau 17 fabrici de ulei în 1990, dar după privatizări și vânzari succesive multe s-au închis. 

În țară mai sunt doar cinci mari producători de ulei de floarea soarelui și câteva zeci de companii mici.

Cristian Ciocan, producător de floarea soarelui și ulei: „Noi producem ulei presat la rece. Prin presarea la rece extragem doar 30% din conținutul de ulei din semințe. Suntem forțați să lucrăm la foc continuu. Încercăm din noiembrie sa facem un stoc.”

Situația din Ucraina a complicat lucrurile. Asociația europeană din Industria Uleiului Vegetal susține că aproape 200 de mii de tone de ulei care veneau din această țară au încetat să mai fie trimise în porturile europene.

Pentru România este o șansă să facă profit. Acum pierdem un miliard de dolari pe an pentru că nu transformăm floarea soarelui în ulei și o trimitem la export neprelucrată. 

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Turcia spune că va depune eforturi pentru prelungirea acordului privind transportul cerealelor în Marea Neagră

Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat...
‹ adv ›

Acordul privind „Coridorul cerealelor ucrainene” – prelungit cu 60 de zile. Analist: Fermierii români vor fi și mai afectați

Ministrul adjunct de externe al Rusiei, la negocierile cu reprezentanții Națiunilor Unite de la Geneva, a declarat că „vor...

Bloomberg: Grâul continuă să se ieftinească ceea ce anunţă noi diminuări pentru inflaţia globală a preţurilor la alimente

Cotaţia grâului la bursa de la Chicago a continuat să scadă luni, graţie preţurilor mici oferite la grâul din...

Argentina: Seceta și înghețurile reduc drastic estimările privind recolta de porumb și soia

În Argentina, prognozele privind producția de semințe oleaginoase a scăzut de la 38 la 33,5 milioane de tone, la...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole