16.6 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia nu susţine ca 30% din investiții să fie destinate obiectivelor de...

România nu susţine ca 30% din investiții să fie destinate obiectivelor de mediu şi climă

România nu susţine propunerea Parlamentului European ca 30% din alocarea aferentă intervenţiilor pentru investiţii să fie destinată obiectivelor de mediu şi climă în noua Politică Agricolă Comună (PAC), precizează ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros.

„Mă aflu pentru a doua zi la Consiliul de miniştri, la Bruxelles. Pe ordinea de zi se află continuarea discuţiilor ce vizează reforma PAC post 2020. În dimineaţa primei zile, Consiliul a organizat o dezbatere despre pachetul de reformă al PAC, pe baza informaţiilor furnizate de Preşedinţie şi de Comisie cu privire la negocierile în curs cu Parlamentul European. În cadrul sesiunii prezidate de ministrul portughez pentru agricultură, Maria do Ceu Antunes, au fost furnizate miniştrilor o serie de propuneri de compromis, inclusiv în ceea ce priveşte condiţionalitatea socială. România nu susţine propunerea Parlamentului European ca 30% din alocarea aferentă intervenţiilor pentru investiţii sa fie destinată obiectivelor de mediu şi climă. Considerăm că sunt suficiente pârghii pentru atingerea obiectivelor de mediu şi climă în pilonul II şi pilonul I, astfel încât statele membre să îşi menţină flexibilitatea în stabilirea tipologiilor de investiţii în funcţie de nevoile specifice”, a scris joi, pe Facebook, Adrian Oros.

Oficialul român se află la Reuniunea miniştrilor europeni ai Agriculturii, care se desfăşoară Bruxelles, în perioada 26-27 mai 2021.

În ceea ce priveşte orientarea sprijinului, Oros a subliniat că România respinge plafoanele de un milion de euro la investiţii din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) şi 500.000 euro la plăţi directe, precum şi luarea în considerare a doar 50% din costurile salariale la stabilirea plafonului per fermă.

„În ceea ce priveşte propunerile pre-alocărilor pentru mediu, România este de acord ca toate pre-alocările să fie ulterioare realizării transferurilor între cele două fonduri, iar în eventualitatea creşterii procentului FEADR alocat pentru mediu şi climă, peste 30%, ţara noastră consideră că trebuie incluse în calcul atât contribuţiile aferente zonelor cu constrângeri naturale cât şi bunăstarea animalelor, ambele în procent de 100%”, subliniază ministrul Agriculturii.

Pe de altă parte, România susţine continuarea acordării Ajutorului Naţional Tranzitoriu (ANT) şi a Sprijinului cuplat voluntar pentru o listă a produselor eligibile care va fi stabilită de fiecare ţară în funcţie de specific.

Sursa foto westend61.de

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial...
‹ adv ›

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole