29.2 C
București
marți, 16 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleRomânia pe locul 2 în UE la producția de porumb din 2020

România pe locul 2 în UE la producția de porumb din 2020

România s-a situat pe poziţia a doua în Uniunea Europeană (UE), după Franţa, în ceea ce priveşte producţia de porumb boabe realizată anul trecut, cu un total de 10,8 milioane de tone, deşi recolta s-a diminuat din cauza secetei cu aproape 40% faţă de anul 2019, potrivit datelor provizorii anunţate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În schimb, la suprafaţa cultivată cu porumb, România continuă să ocupe prima poziţie, cu peste 2,6 milioane de hectare (ha).

Astfel, în clasamentul privind producţiile de porumb boabe din UE, Franţa a raportat anul trecut o cantitate de 13,333 milioane de tone, România – 10,844 milioane de tone, Ungaria – 8,334 milioane de tone şi Italia – 6,793 milioane de tone.

Potrivit sursei citate, suprafaţa cultivată cu porumb în România a depăşit 2,639 milioane ha anul trecut, în Franţa fiind cu aproape un milion mai mică, respectiv 1,664 milioane hectare, în Ungaria – 973.000 ha şi în Italia – 603.000 ha.

În 2018 şi 2019, România a fost „campioană” în rândul statelor membre în ceea ce priveşte suprafaţa cultivată şi producţia de porumb boabe realizată.

Anul trecut, România a exportat în spaţiul intra şi extra comunitar o cantitate de 5,71 milioane de tone de porumb boabe, adică jumătate din producţia obţinută, având şi cele mai mari încasări în topul produselor agroalimentare livrate pe piaţa externă, respectiv 1,08 miliarde de euro, conform datelor transmise de Ministerul Agriculturii la solicitarea AGERPRES.

Pe de altă parte, în 2020 au fost efectuate şi importuri, dar în cantităţi mai mici, de 1,338 milioane de tone, în valoare de 321,3 milioane de euro.

Consumul intern de porumb se ridică la aproximativ 4,5 milioane de tone.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Secara de toamnă în calitate de cultură de acoperire poate reduce pierderile de nitrați cu 45% – studiu

Secara de toamnă este apreciată pentru versatilitatea sa. Este...
‹ adv ›

Atenționare! Rugina Galbenă face ravagii la soiurile sensibile, iar riscul de Fusarioză la cerealele păioase este crescut

Dacă în luna martie, datorită condițiilor climatice, previzionam instalarea ruginii galbene în culturile de cereale (și nu am greșit),...

Când trebuie să efectuăm tratamentul împotriva septoriozei frunzelor de grâu

Septoria tritici este un patogen periculos care poate produce pagube importante în producție. Toamna blândă și ferestrele cu temperaturi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole