18.5 C
București
luni, 5 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriRomânia este cel mai mare importator de semințe de floarea soarelui din...

România este cel mai mare importator de semințe de floarea soarelui din Ucraina

România a devenit, în primele opt luni din acest an, principala destinație a exporturilor ucrainene de semințe de floarea soarelui cu importuri în valoare de 331 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă 19,3% din totalul livrărilor, țara noastră devansând liderul din ultimii cinci ani – Germania, potrivit datelor Institutului de Economie Agrară din Ucraina, scrie puterea.ro.

Efectele Coridorului Verde, o inițiativă venită de la Bruxelles și care a facilitat tranzitul în UE pentru cerealele venite din Ucraina, încep să se vadă în piață. De altfel, analiștii atrag atenția de ceva vreme că, dincolo de tranzit, cantități importante de semințe de floarea soarelui sau de cereale au ajuns la procesare.

Țara noastră este urmată de Bulgaria (18,0%),Turcia (16,9%), Polonia (12,2%), Ungaria (7,9%), Germania (5,9%), Moldova (3,7%) și Țările de Jos (3,1%). Ponderea totală a acestor opt țări în exporturile ucrainene este de 87%.

Ucaina a exportat, în perioada ianuarie – august 2022, o cantitate de 1,6 milioane de tone de floarea soarelui în valoare de 823 milioane de dolari, în principal către statele UE, care acoperă trei pătrimi din livrări.

Rapița a reprezentat 0,9 milioane de tone, aducând venituri de 415 milioane de dolari, în timp ce la soia livrările au atins 0,8 milioane de tone în valoare de 413 milioane de dolari.

În total, exporturile de semințe de oleaginoase în primele opt luni se ridică la 1,7 miliarde de dolari, dublu ca valoare față de perioada corespunzătoare a anului trecut, conform Institutului de Economie Agrară, citat de UkrAgroConsult.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ucraina renunţă la cotele la export pentru anumite produse agricole

Guvernul ucrainean a anunţat marţi că a eliminat barierele...
‹ adv ›

Ucraina cere de la UE o politică clară cu privire la importurile de alimente pe următorii cinci ani

Problemele cu care se confruntă unele exporturi ucrainene spre Europa Centrală vor apăra din nou la toamnă, dacă Uniunea...

Kievul speră să rezolve problema exporturilor de produse agricole după ce Polonia a oprit importul din Ucraina

Guvernul ucrainean speră să rezolve în această săptămână problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia, după ce Guvernul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole