-0.3 C
București
duminică, 23 ianuarie, 2022

-

HomepageȘtiriRomânia a fost al şaptelea producător de buşteni din UE în 2020

România a fost al şaptelea producător de buşteni din UE în 2020

Producţia totală de lemn rotund (buşteni) a Uniunii Europene a fost de 488 milioane metri cubi în 2020, cu 2% mai puţin decât în 2019 dar cu 21% mai mare decât în 2000, România fiind printre statele membre cu cel mai puternic avans, arată datele publicate luni de Eurostat.

În 2020, Germania a fost cel mai mare producător de buşteni din UE (84 milioane metri cubi), urmată de Suedia (74,4 milioane metri cubi), Finlanda (60,23 milioane metri cubi), Franţa (47,7 milioane meri cubi), Polonia (40,5 milioane metri cubi), Cehia (32,5 milioane metri cubi) şi România (18,049 milioane metri cubi).

‹ adv ›

În ultimele două decenii, producţia de buşteni a înregistrat cele mai mari creşteri în Ţările de Jos (185%), Slovacia (73%), Germania (57%), Polonia (56%), Croaţia (43%) şi România (37%).

Eurostat subliniază că lemnul este utilizat din ce în ce mult ca sursă de energie regenerabilă. Aproape un sfert (23%) din producţia de buşteni a UE a fost utilizată în 2020 ca lemn de foc, iar restul a fost utilizată pentru producţia cherestea şi furnir sau celuloză şi hârtie.

În cazul României, din producţia totală de 18,049 milioane metri cubi de buşteni, doar 6,420 milioane metri cubi au fost utilizaţi ca lemn de foc în timp ce 11,629 milioane metri cubi au fost utilizaţi în scopuri industriale.

Producţia totală de cherestea în UE a crescut cu aproximativ 11% în ultimele două decenii, ajungând la 108 milioane metri cubi în 2020. Germania şi Suedia au fost cei mai mari producători de cherestea din UE, responsabile pentru 24%, respectiv 17% din producţia totală a UE, urmate de Finlanda, Austria, Franţa şi România (cu o producţie de aproape şase milioane de metri cubi).

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h

Meteorologii au emis duminică dimineaţa o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h...
- adv -spot_img

Bloomberg: Criza îngrăşămintelor devine o problemă pentru preţul alimentelor în Europa

Într-un moment în care fermierii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşăminte pe câmp, preţurile ridicate la azot nu le...

Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Buburuza este o insectă cunoscută și îndrăgită de toți, încă din copilărie. Acest gândăcel nu poate fi confundat cu...

De citit

Permacultura – agricultura în armonie cu natura

Permacultura sau „agricultura permanentă” este un sistem de cultură...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției