luni, 3 octombrie, 2022
12.8 C
București

-

HomepageȘtiriRomânia a ajuns cel mai mare importator de fructe și legume din...

România a ajuns cel mai mare importator de fructe și legume din Europa de Est

România a fost, în 2021, cel mai mare importator de fructe și legume proaspete din sud-estul Europei cu un volum de 1,2 milioane de tone, în creștere de la an la an. Principalii furnizori sunt Turcia, Grecia și Germania, dar o pondere tot mai mare au și produsele poloneze.

Țara noastră este urmată de Republica Cehă, cu importuri de 1,1 milioane tone, în scădere față de vârful de 1,26 milioane tone din 2015. Urmează apoi Bulgaria (0,63 milioane de tone), Slovacia (0,53 milioane de tone), Ungaria (0,45 milioane de tone), Slovenia (0,40 milioane de tone), Serbia (0,40 milioane de tone) și Croația.

Următoarele în clasament sunt Moldova (0,12 milioane de tone), Macedonia de Nord (0,10 milioane de tone) și Albania (0,08 milioane de tone). De asemenea, Bosnia importă în jur de 0,25 milioane de tone, în timp ce Muntenegru este cel mai mic importator.

Deficit pe linie

Cât despre exporturile de fructe și legume proaspete, acestea sunt în general mai mici decât importurile, excepție făcând Macedonia de Nord și Moldova.

Principalul exportator din regiune este Serbia cu un volum de 0,35 milioane de tone în 2021, față de peste 0,4 milioane de tone, anul anterior. Pe locul doi se află Moldova, cu peste 0,3 milioane de tone, urmată de Macedonia de Nord – sub 0,3 milioane de tone pe an, Slovenia – 0,25 milioane de tone și Ungaria –  0,2 milioand de tone, în timp ce restul statelor luate în calcul exportă mai puțin.

România produce cantități importante de fructe și legume. La legume, de exemplu, fără să luăm în calcul producția industrială, vorbim de circa 2 milioane de tone, în principal varză și tomate, urmate de ceapă, ardei și morcovi.

Un jucător important este și Ungaria, care produce aproximativ 1,2 milioane de tone de legume anual, ponderea cea mai mare având-o mazărea, ardeiul și morcovii.

Albanezii sunt și ei în top cu o producție de circa 700 milioane de tone, în principal castraveți, ceapă și ardei. Urmează apoi Serbia – aproximativ 650 000 tone, cu varză, ardei și roșii, în special.

Bulgarii produc în jur de 400 000 tone, tomatele fiind leguma ce mai importantă, în timp ce Cehia are o producție modestă  – 260 000 tone, principalele culturi fiind morcovii și varza.

Mere și pepeni

România, cu o producție de peste 2 milioane de tone și Serbia, cu peste un milion de tone, sunt principalii producători de fructe din regiune. Țara noastră se remarcă prin producția de mere și pepeni, în general, iar Serbia prin cea de mere, fiind urmate de Moldova, Ungaria și Albania care au o producție între 500 și 600 000 de tone de fructe.

Moldova este renumită pentru producția de mere, iar Ungaria și Albania pentru pepenii verzi.

Turcia este principalul furnizor de fructe pentru țările din sud-estul Europei, România și Bulgaria fiind cei mai mari importatori. Pe locul doi se află Germania, a cărei creștere s-a oprit, urmată de Grecia, ai cărei principali clienți sunt România, Bulgaria și Ungaria,

În România, o pondere importantă au și produsele aduse din Polonia.

Mai trebuie să remarcăm și faptul că Olanda exportă în fiecare an în jur de 150 000 tone de fructe și legume proaspete în România, cu observația că, anul trecut, importurile au crescut ceva mai puțin față de 2020, după un avans constant până la acel moment. Olandezii sunt furnizori importanți și pentru Ungaria și Slovacia cu volume de 50-60.000 tone/an.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Scheme de tratament contra bolilor la vița de vie

Tratamentele la vița de vie se realizează în dependență...

Piața agricolă mondială: Prețurile la grâu și porumb continuă să crească

Începutul lunii octombrie pe piața agricolă mondială este marcat de aceleași variații de prețuri bine cunoscute în ultima perioadă....

Consilier Daea: Foarte multă rapița OMG din Ucraina a ajuns la procesare și sunt probleme mari

Mărfurile agricole din Ucraina încep să creeze probleme în piață. Se întâmplă, însă, după ce Uniunea Europeană a deschis...

România are 12 mii de producători în sistem ecologic; suprafaţa ecologică – 2%

Piaţa produselor economice în România este afectată de confuzia a ceea ce înseamnă ecologic, a declarat, vineri, preşedintele Asociaţiei...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate