15.3 C
București
joi, 28 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleReuters: Turcia a prezentat detaliile unui plan ONU pentru exportul de cereale...

Reuters: Turcia a prezentat detaliile unui plan ONU pentru exportul de cereale fără deminarea porturilor

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a prezentat miercuri detaliile unui plan ONU de a crea un coridor maritim din Ucraina pentru exportul de cereale, afirmând că rute sigure pot fi formate fără a demina zonele din jurul porturilor ucrainene, relatează Reuters.

Comentariile sale par să constituie o schimbare faţă de o propunere anterioară de a demina porturile ucrainene, o decizie care provoca temeri Kievului că ar lăsa-o mai vulnerabilă faţă de un atac rus din Marea Neagră.

Cavusoglu a discutat planul cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov la Ankara săptămâna trecută, dar a spus că sunt necesare mai multe discuţii cu Moscova şi Kiev. Lavrov a spus apoi că ţine de Ucraina să cureţe minele din jurul porturilor sale pentru ca navele comerciale să se apropie.

Într-o discuţie cu jurnaliştii, Cavusoglu a spus că „va dura ceva timp” să fie deminate porturile şi că un coridor maritim sigur ar putea fi între timp stabilit în zone fără mine în conformitate cu propunerea ONU, adăugând că Ankara aşteaptă încă reacţia Moscovei la acest plan.

„Întrucât locaţia minelor este cunoscută, anumite linii sigure ar fi stabilite în trei porturi (ucrainene)”, a spus Cavusoglu.

„Aceste nave (comerciale), cu ghidajul vaselor ucrainene de căutare şi salvare după cum prevede planul, ar putea prin urmare să vină şi să plece în porturi fără să fie nevoie să fie înlăturate minele”, a adăugat el.

Invazia rusă din Ucraina a pus capăt exporturilor de cereale ale Ucrainei prin Marea Neagră, ceea ce a contribuit la provocarea unei crize alimentare globale. ONU a făcut apel la cele două părţi, precum şi la vecinul lor maritim Turcia, să fie de acord cu stabilirea unui coridor sigur.

Moscova îşi neagă responsabilitatea pentru criza alimentară, pentru care dă vina pe sancţiunile occidentale.

Turcia are a doua cea mai mare armată din NATO şi o marină puternică. Ankara are relaţii bune atât cu Kievul, cât şi cu Moscova, şi a spus că este gata să-şi asume un rol în cadrul unui „mecanism de observare” cu sediul la Istanbul dacă se ajunge la un acord, mai relatează Reuters.

Canalul turc TRT Haber a difuzat informaţia că o linie directă a fost creată între Turcia, Ucraina şi Rusia. Un general din fiecare ţară poate lua parte la discuţii „mai aprofundate” pentru a ajunge la un rezultat, potrivit sursei citate.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Spike Brokers a anunțat că exporturile agricole ale Ucrainei ar urma să scadă cu 20% în martie 

Exporturile agricole ale Ucrainei pe cale maritimă ar urma...
‹ adv ›

Ucraina: Valoarea exporturilor a scăzut la 35,8 miliarde dolari, cel mai redus nivel din ultimul deceniu

Valoarea exporturilor Ucrainei a scăzut cu 18,7% în 2023, comparativ cu 2022, totalizând 35,8 miliarde de dolari, cel mai...

Guvernul a prelungit măsurile pentru implementarea sistemului de autorizare la export al Ucrainei pentru produsele agricole

În Ședința de Guvern din 28 decembrie 2023 a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Ordonanței...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole