4.8 C
București
vineri, 22 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePrognoza agrometeorologică în intervalul 31 martie - 6 aprilie 2022

Prognoza agrometeorologică în intervalul 31 martie – 6 aprilie 2022

Sub aspect termic, vremea mai caldă de la începutul întervalului va intra într-un proces de răcire treptată, în aproape toate regiunile agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 5…19°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1…8°C și -1…10°C spre sfârșitul intervalului, limite apropiate de normele climatologice.

Temperatura maximă a aerului se va încadra între 4…26°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -6…13°C în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni, local producându-se brumă și îngheț superficial la sol.

Sunt posibile ploi locale, izolat cu caracter de aversă, fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

Rezerva de umiditate a solului

Conținutul de apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va prezenta valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și extremă, în Moldova, cea mai mare parte a Munteniei, Crișanei, Transilvaniei și a Dobrogei, local în estul și centrul Olteniei, nordul și nord-vestul Banatului.

Rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim, în Maramureș, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, sudul și estul Dobrogei, nord-estul și vestul Banatului, nordul și izolat sudul, sud-vestul Transilvaniei, vestul Crișanei.

Starea de vegetație a culturilor agricole

Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura normal în majoritatea regiunilor agricole şi uşor mai lent în zonele depresionare.

Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie la culturile semănate în perioada optimă, iar în cele tardive şi pe terenurile afectate de seceta pedologică, medie şi slabă.

Culturile de orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă se vor afla predominant la înfrăţire (30-100%) şi alungirea tulpinii (10-40%), în cea mai mare parte a regiunilor agricole. În semănăturile tardive, plantele vor parcurge fazele de răsărire (80-100%), apariţia frunzei a treia (60-100%) şi înfrăţire (10-100%).

În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova şi Transilvania, cultura de rapiţă va parcurge faza de dezvoltare a aparatului foliar, plantele prezentând în medie 5-12 frunze. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile înfiinţate tardiv.

Soiurile timpurii de sâmburoase (cireş, prun, cais, vişin) îşi vor continua umflarea mugurilor de rod şi înmugurirea, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

La viţa-de-vie se va înregistra starea de repaus vegetativ, local fiind posibilă declanşarea fazei de „plâns”, în aproape toate podgoriile.

Ca urmare, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară (fertilizări, pregătirea patului germinativ, efectuarea însămânţărilor la culturile de primăvară, lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa-de-vie, etc.) se vor efectua în general în bune condiţii.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

AgroMeteo: Secetă pedologică în zone agricole din patru regiuni ale țării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis pentru perioada...
‹ adv ›

AgroMeteo: Indicele de împrimăvărare și rezerva de umiditate a culturilor agricole aflate în vegetație

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat indicele de împrimăvărare care reprezintă potențialul termic al perioadei de trecere de la...

ANM: Rezerva de apă în cultura grâului de toamnă, apropiată de optim în cea mai mare parte a ţării

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, prognoza de specialitate pentru perioada 28 februarie - 5 martie 2024, care...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole