miercuri, 28 septembrie, 2022
25.1 C
București

-

HomepageȘtiriPrognoza agrometeorologică în intervalul 13 - 19 septembrie 2022

Prognoza agrometeorologică în intervalul 13 – 19 septembrie 2022

Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de încălzire treptată, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11…21°C în primele zile, limite apropiate de normele climatologice și 13…28°C în restul perioadei, abaterile termice pozitive fiind de 1…9°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura maximă a aerului se va situa între 16…34°C, în aproape toate regiunile.

Temperatura minimă a aerului va oscila între 6…22°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 15…25°C la scara întregii ţări, valori favorabile, atât pentru efectuarea lucrărilor de semănat, cât şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la culturile înfiinţate până la această dată.

Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, acestea fiind însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, local se pot înregistra cantități de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.

Rezerva de umiditate a solului

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Maramureș, Banat, Crișana, Oltenia, cea mai mare parte a Transilvaniei, Moldovei și a Munteniei, local în estul și sud-estul Dobrogei.

Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra pe suprafețe agricole extinse din Dobrogea, local în sud-vestul, sud și izolat centrul Moldovei, nord-estul Muntenenia.

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice prognozate, ritmurile de coacere şi maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal, în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde acestea vor fi mai încetinite.

La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate până în prezent, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi local, apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Floarea-soarelui îşi va definitiva maturitatea deplină (90-100%) la nivelul întregii ţări, continuându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.

Cultura de porumb se va afla în fazele de maturitate în ceară (80-100%) şi deplină (30-100%), extinzându-se suprafeţele recoltate, în majoritatea zonelor agricole.

La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, local, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice.

Cartoful va înregistra fazele de veştejire a vrejilor şi maturitate deplină, iar soiurile semitardive se vor recolta în continuare.

În aproape toată ţara, pomii fructiferi şi viţa-de-vie vor parcurge acumularea zahărului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea.

Rapiţa înfiinţată în perioada optimă se va afla la germinare, răsărire şi local apariţia primelor frunze (10-100%), extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor agricole.

Lucrările agricole de sezon (recoltare, transport şi depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat, etc.) se vor desfăşura normal, fiind temporar întrerupte în zilele cu precipitaţii.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Utilaje de încărcare a cerealelor în silobag – top recomandate de Grain Bags

În funcție de materia primă pe care dorești să...

MADR: Buget de 63 de milioane de lei pentru investiţii în centre de colectare sau de prelucrare a ciupercilor şi fructelor de pădure

Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind stabilirea valorii schemei de finanţare pentru anul 2022, condiţiilor de eligibilitate, cheltuielilor...

Cultivarea țelinii pentru rădăcini. Sfaturi utile

Cultivarea țelinii pentru rădăcini este recomandat a fi realizată după culturi solanacee (tomate, ardei, vinete, cartofi) sau leguminoase anuale (mazăre,...

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important să se țină cont de mai multe particularități. Printre acestea...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate