19 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleProducţia agricolă vegetală a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase...

Producţia agricolă vegetală a crescut la cereale pentru boabe, plante uleioase, leguminoase pentru boabe, în 2021

Producţia agricolă vegetală a crescut în 2021, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, plante uleioase şi leguminoase pentru boabe şi a scăzut la cartofi şi legume, arată datele provizorii publicate, joi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Suprafaţa cultivată anul trecut a scăzut la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, cartofi, legume şi a crescut la plante uleioase.

Astfel, suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe s-a redus cu 1,2%, în timp ce producţia a crescut cu 49,8%, faţă de anul precedent, în principal datorită randamentelor la hectar (producţia medie la hectar).

Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2021 reprezintă 47,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 41,1%. Producţia de cereale a crescut în principal datorită creşterii cu 61,5% a producţiei de grâu care are o pondere de 38% în producţia de cereale.

La leguminoase pentru boabe producţia a crescut faţă de anul precedent cu 37,7%, ca urmare a creşterii în principal a randamentului la hectar.

În cazul plantelor uleioase, producţia a crescut cu 40,2%, iar suprafaţa cultivată cu 1%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la rapiţă (+73,5%), floarea soarelui (+32,7%) şi soia boabe (+7,8%).

La cartofi, suprafaţa cultivată a scăzut cu 14,3%, iar producţia cu 13,9%. La legume producţia a scăzut cu 1,2%, ca urmare a scăderii suprafeţei cultivate.

În anul 2021, producţia de struguri a crescut cu 6,3%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+7,6%), faţă de anul precedent, iar suprafaţa cultivată a scăzut cu 1,2%. Producţia de fructe din livezi a crescut faţă de anul precedent cu 11%, datorită creşterii randamentelor la hectar dar şi a suprafeţelor cultivate.

Comparativ cu unele state membre ale Uniunii Europene, în anul 2021, la porumb boabe şi floarea soarelui, România s-a situat pe primul loc, atât la suprafaţa cultivată cât şi la producţia realizată.

La grâu, România s-a situat pe locul patru la suprafaţa cultivată şi la producţia realizată după Franţa, Germania şi Polonia.

La cartofi, România s-a situat pe locul şase la suprafaţa cultivată după Germania, Polonia, Olanda, Franţa, Belgia şi pe locul opt la producţia realizată după Germania, Franţa, Polonia, Olanda, Belgia, Danemarca şi Spania.

  • Citește despre ->
  • INS
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

INS: Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 2,9%, importurile au crescut cu 4,4%

România a produs, în primele două luni ale acestui...
‹ adv ›

INS: Importurile de lapte brut au crescut cu 34,3%, în primele două luni

Unităţile de procesare din România au colectat, în primele două luni ale anului, o cantitate de 192.982 tone de...

Producţia de carne de porc a crescut în februarie, raportat la ianuarie, însă a scăzut la pasăre, bovine, ovine şi caprine

Producţia de carne de porc a României s-a majorat în luna februarie 2024 cu 10,56%, faţă de luna precedentă,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole