duminică, 26 iunie, 2022
24.2 C
București

-

HomepageȘtiriPreţul porumbului a explodat în Europa, în contextul blocării porturilor ucrainene

Preţul porumbului a explodat în Europa, în contextul blocării porturilor ucrainene

Cotaţiile la porumb au înregistrat luni o nouă creştere semnificativă pe piaţa europeană, operatorii căutând soluţii de rezervă în condiţiile în care porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt blocate, iar Marea Azov este în continuare închisă pentru navigaţia navelor, informează AFP.

În jurul orei 12.30 GMT, pe platforma Euronext, tona de porumb cu livrare în luna martie s-a apreciat cu 31,75 euro, până la 321 de euro, iar cea cu livrare în luna iunie s-a apreciat cu 15,75 euro, până la 284 de euro.

Cotaţiile la grâu s-au apreciat şi ele, dar într-o măsură mai mică, câştigând 21,25 euro, până la 311,25 euro pe tona de grâu cu livrare în luna martie.

Pe o hartă care arată navigaţia navelor cargo, publicată de firma Inter-Courtage, se putea constata luni dimineaţa că „Marea Azov este în continuare interzisă navigaţiei, iar porturile ucrainene sunt de facto blocate”.

Operatorii urmăresc modul în care evoluează încărcarea navelor în porturile ruseşti de la Marea Neagră, precum şi în România şi Bulgaria.

Însă, pieţele sunt în continuare într-o stare de incertitudine când vine vorba de comerţul cu cereale ruseşti, de eventualele dificultăţi logistice şi mai ales cu privire la „consecinţele sancţiunilor europene care ar putea bloca tranzacţiile”, a declarat Sébastien Poncelet, analist la Agritel (Argus Media France).

Dacă în cazul grâului pare posibil, cel puţin pe termen scurt, că diminuarea livrărilor din Ucraina şi Rusia să fie compensată de alte state, în special de Franţa, problema în cazul porumbului este una de disponibilitate.

În opinia brokerului Damien Vercambre (de la firma Inter-Courtage) „am intrat într-un proces îndelungat, în condiţiile în care Ucraina a fost scoasă din joc pentru o perioadă nedeterminată”.

Potrivit acestuia, „în acest sezon au mai rămas de exportat 10-12 milioane de tone de porumb din Ucraina, din care o mare parte era destinată Europei. În mod tradiţional jumătate din porumbul important de Europa provine din Ucraina”.

„După China, principalii cumpărători de porumb ucrainean sunt Ţările de Jos şi Spania, care ar putea să se reorienteze spre porumbul francez”, estimează Sébastien Poncelet, care precizează însă că rezervele Franţei nu sunt considerabile.

Potrivit analiştilor, piaţa cerealelor va fi marcată în continuare de volatilitate în funcţie de modul în care va evolua pe teren criza ruso-ucraineană.

„Va trebui să luăm cu o mare precauţie cotaţiile afişate în acest context, cursul evoluând cu mai multe procente în decurs de câteva minute”, subliniază analiştii de la Agritel. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce crapă roșiile. Vezi 4 motive și cum le evităm

Roșiile sunt o culturăd destul de capricioase. Uneori pot...

Irigarea castraveților. Sfaturi pentru o recoltă bună

Apa este vitală pentru creșterea și dezvoltarea castravetelui, mai ales că aceasta se conține în fructele acestuia în proporție...

APIA: Plăți pentru sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în...

Ucraina: Două mari terminale pentru stocare de cereale, lovite de bombardamente ruse în portul Mikolaiv

Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite miercuri de bombardamente ruse în oraşul portuar Mikolaiv (Nikolaev),...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate