23.5 C
București
luni, 8 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePolonia va introduce noi măsuri de control și monitorizare a cerealelor ucrainene

Polonia va introduce noi măsuri de control și monitorizare a cerealelor ucrainene

Noul ministru al Agriculturii din Polonia, Robert Telus, a promis miercuri că va introduce controale detaliate de calitate pentru cerealele din Ucraina care tranzitează Polonia şi, de asemenea, că se va asigura că aceste cereale sunt transportate eficient peste hotare, informează AP.

Aceste declaraţii vin după protestele fermierilor polonezi care susţin că riscă să intre în faliment din cauza afluxului de cereale ieftine din Ucraina.

Robert Telus l-a înlocuit pe precedentul ministru al Agriculturii din Polonia, Henryk Kowalczyk, care a demisionat săptămâna trecută ca urmare a protestelor fermierilor. Vineri, autorităţile din Polonia au anunţat că vor opri, temporar, importurile de cereale din Ucraina pe piaţa internă, dar vor permite în continuare tranzitul cerealelor ucrainene.

După invazia rusească, Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru cerealele din Ucraina, în ideea de a le facilita transportul spre Africa şi Orientul Mijlociu. Însă aceste cereale au ajuns să inunde pieţele din Polonia, România şi alte ţări din UE care trebuiau să fie doar rute de tranzit.

Fermierii polonezi au organizat miercuri noi proteste la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina, însă poliţia i-a împiedicat să blocheze liniile de cale ferată. În fiecare zi, zeci de vagoane de tren, fiecare încărcat cu până la 70 de tone de cereale, intră în Polonia din Ucraina, ceea ce creşte îngrijorările fermierilor polonezi cu privire la viitorul lor şi soarta recoltelor lor din acest an.

Protestatarii susţin că tranzitul cerealelor ucrainene ar trebui să se deruleze în aceleaşi condiţii ca şi livrările de arme către Ucraina, pentru a evita ca aceste cereale să inunde piaţa poloneză.

În schimb, protestatarii susţin că o serie de companii care au legătură cu Guvernul, au permisiunea de a importa aceste cereale ieftine pe care să le revândă apoi fabricilor de pâine şi paste drept cereale poloneze de calitate ridicată.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

CE aprobă reintroducerea schemei României de sprijinire a companiilor, în valoare de 2,5 miliarde de euro

Comisia Europeană a aprobat luni reintroducerea schemei României de...
‹ adv ›

Satu Mare: Sute de familii de albine moarte într-o comună, din cauza unor tratamente la rapiţă

Sute de familii de albine din comuna Sătmăreanul Beltiug au murit sau au fost afectate ca urma a unor...

Arad: Fermierii reclamă că pământul crapă din cauza secetei şi estimează pierderi la culturile de toamnă

Fermierii din Arad se plâng de seceta accentuată de temperaturile neobişnuit de ridicate din ultima perioadă şi spun că...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole