16.1 C
București
marți, 28 septembrie, 2021

-

HomepageȘtiriPiața terenurilor din Germania – afectată de speculații: în 15 ani prețurile...

Piața terenurilor din Germania – afectată de speculații: în 15 ani prețurile au crescut cu 200%

Prețurile terenurilor agricole în Germania cresc rapid, exploatațiile agricole se extind.

Din 2005, prețurile de cumpărare pentru terenurile agricole au crescut cu peste 200%. Fermierilor le este greu să plătească pentru terenuri, deoarece investitorii bogați investesc în exploatații agricole mari, indică o analiză publicată pe agrarheute.com.

Statisticile privind vânzările arată că, dacă în 2005 un hectar de teren agricol în Germania a costat în medie 8692 de euro, atunci în 2019 un fermier trebuia să plătească 26.439 de euro pentru aceeași suprafață.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Germania, randamentul a crescut cu doar 22% în aceeași perioadă. Adică, creșterea bruscă a prețurilor terenurilor nu poate fi explicată prin creșterea productivității agricole.

Acum, ministrul federal al agriculturii, Julia Klöckner, intenționează să contracareze acest lucru cu măsuri cuprinzătoare.

Din punctul de vedere al guvernului federal, speculatorii sunt un factor esențial al creșterii prețurilor terenurilor, deoarece resursele limitate ale terenurilor promit profituri bune și le permit să lupte împotriva micilor fermieri concurenți.

Klöckner a spus că numai landul Baden-Württemberg a luat măsuri eficiente împotriva speculațiilor funciare.

Prin urmare, Klöckner propune 11 contramăsuri, inclusiv achiziționarea acțiunilor în ferme, așa-numitele oferte de acțiuni, ar trebui incluse în legea funciară.

Numai în perioada 2007-2017, datorită operațiunilor companiilor holding, întreprinderile agricole mari și-au mărit suprafațele cu o medie de 41%.

Tinerii fermieri și întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă un acces mai bun la piața funciară, de exemplu, atunci când privatizează terenurile federale. Accesul lor la capital ar trebui susținut.

În plus, autoritățile federale și de stat trebuie să dezvolte instrumente eficiente pentru a opri retragerea terenurilor din activitatea agricolă (ca urmare a acestui fapt, din 1992, Germania a pierdut 1,5 milioane de hectare de teren agricol).

În inițiativa sa pentru piața echitabilă a terenurilor, Klöckner susține că majorarea prețurilor nu sunt, în general, inacceptabile.

Cu toate acestea, o parte din ce în ce mai mare a veniturilor revine proprietarilor neagricoli, care dețin acum 60% din teren.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

CE a eliminat proiectele României de irigații din PNRR

Comisia Europeană a cerut României eliminarea proiectelor de irigaţii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) deoarece autorităţile...
- adv -spot_img

AFIR oferă 20,5 milioane euro pentru sectorul pomicol

AFIR a publicat, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar prin submăsura 4.2a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală...

Fertilizarea tutunului – norme de îngrășăminte, perioade

Tutunul are cerinţe mari faţă de elementele nutritive, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din cel al...

Noi pe Facebook

De citit

Programul TalentA 2021 a dat start celei de-a doua etape de înscriere a proiectelor

În sezonul 2021 s-au înscris în programul TalentA dezvoltat...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției