20.2 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageȘtiriPiața terenurilor din Germania – afectată de speculații: în 15 ani prețurile...

Piața terenurilor din Germania – afectată de speculații: în 15 ani prețurile au crescut cu 200%

Prețurile terenurilor agricole în Germania cresc rapid, exploatațiile agricole se extind.

Din 2005, prețurile de cumpărare pentru terenurile agricole au crescut cu peste 200%. Fermierilor le este greu să plătească pentru terenuri, deoarece investitorii bogați investesc în exploatații agricole mari, indică o analiză publicată pe agrarheute.com.

Statisticile privind vânzările arată că, dacă în 2005 un hectar de teren agricol în Germania a costat în medie 8692 de euro, atunci în 2019 un fermier trebuia să plătească 26.439 de euro pentru aceeași suprafață.

Potrivit Ministerului Agriculturii din Germania, randamentul a crescut cu doar 22% în aceeași perioadă. Adică, creșterea bruscă a prețurilor terenurilor nu poate fi explicată prin creșterea productivității agricole.

Acum, ministrul federal al agriculturii, Julia Klöckner, intenționează să contracareze acest lucru cu măsuri cuprinzătoare.

Din punctul de vedere al guvernului federal, speculatorii sunt un factor esențial al creșterii prețurilor terenurilor, deoarece resursele limitate ale terenurilor promit profituri bune și le permit să lupte împotriva micilor fermieri concurenți.

Klöckner a spus că numai landul Baden-Württemberg a luat măsuri eficiente împotriva speculațiilor funciare.

Prin urmare, Klöckner propune 11 contramăsuri, inclusiv achiziționarea acțiunilor în ferme, așa-numitele oferte de acțiuni, ar trebui incluse în legea funciară.

Numai în perioada 2007-2017, datorită operațiunilor companiilor holding, întreprinderile agricole mari și-au mărit suprafațele cu o medie de 41%.

Tinerii fermieri și întreprinderile nou-înființate trebuie să aibă un acces mai bun la piața funciară, de exemplu, atunci când privatizează terenurile federale. Accesul lor la capital ar trebui susținut.

În plus, autoritățile federale și de stat trebuie să dezvolte instrumente eficiente pentru a opri retragerea terenurilor din activitatea agricolă (ca urmare a acestui fapt, din 1992, Germania a pierdut 1,5 milioane de hectare de teren agricol).

În inițiativa sa pentru piața echitabilă a terenurilor, Klöckner susține că majorarea prețurilor nu sunt, în general, inacceptabile.

Cu toate acestea, o parte din ce în ce mai mare a veniturilor revine proprietarilor neagricoli, care dețin acum 60% din teren.

Luminița Crivoi
Director Dezvoltare @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...
- adv -spot_img

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut la 130 la data de 17 iunie, de la 142...

Noi pe Facebook

De citit

Bolile cartofului: Cum se determină – foto și descriere

Cartofii sunt una dintre cele mai populare culturi cultivate...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției