13.2 C
București
marți, 9 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePeste 13 milioane de păsări au fost sacrificate în Franţa, din cauza...

Peste 13 milioane de păsări au fost sacrificate în Franţa, din cauza gripei aviare

Peste 13 milioane de păsări au fost sacrificate în Franţa începând din luna noiembrie a anului trecut şi până în prezent, pentru a opri răspândirea gripei aviare, a declarat luni, pentru Reuters, un oficial din Ministerul francez al Agriculturii.

Franţa s-a confruntat cu o creştere explozivă a numărului de focare de gripă aviară, un virus despre care se crede că a fost adus în ţară de păsările sălbatice migratoare. Sacrificările de păsări s-au înmulţit, după ce virusul a ajuns în principalele regiuni din Franţa unde sunt crescute păsări.

De la descoperirea primului focar, în data de 26 noiembrie 2021, şi până în data de 8 aprilie 2022, un număr de 1.230 de focare de gripă aviară au fost înregistrate în rândul fermelor din Franţa, arată datele publicate pe pagina de Internet a Ministerului Agriculturii, ceea ce înseamnă o creştere de peste 10% în opt zile.

Răspândirea rapidă a virusului gripei aviare a provocat îngrijorări în rândul guvernelor şi industriei creşterii păsărilor, din cauza efectului devastator pe care îl poate avea asupra efectivelor, posibilităţii introducerii unor restricţii comerciale şi riscul de transmitere în rândul oamenilor.

În mod obişnuit, crizele care au legătură cu gripa aviară sunt limitate în zona de sud-vest a Franţei, în special în crescătoriile de raţe destinate producţiei de foie gras. Anul trecut au fost înregistrate 500 de focare de gripă aviară în crescătoriile de păsări din Franţa şi 3,5 milioane de animale, în principal raţe, au fost sacrificate.

În total, 34 de ţări europene au fost afectate de virusul gripei aviare în acest an. Pe lângă crescătoriile de păsări din Franţa, cele din nordul Italiei au fost şi ele afectate în mod deosebit, cu 18 milioane de păsări sacrificate.

Gripa aviară este o boală virală foarte contagioasă, care apare în principal la păsările de curte şi la păsările de apă sălbatice. Virusurile gripei aviare sunt virusuri cu patogenitate ridicată sau scăzută (HPAI, respectiv LPAI), în funcţie de caracteristica moleculară a virusului şi de capacitatea acestuia de a provoca boli şi mortalitate la pui.

În mod normal, gripa aviară începe să se manifeste toamna, virusul fiind transportat de păsările sălbatice migratoare care vin din Asia în Europa.

Ţările care descoperă boli animale periculoase, precum pesta porcină africană sau gripa aviară înalt patogenă, trebuie să avertizeze imediat Organizaţia Mondială pentru Sănătate Animală (OIE) şi să trimită regulat rapoarte de evoluţie.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Botoşani: Focar de gripă aviară într-o gospodărie din Băluşeni

Un focar de gripă aviară a fost înregistrat în...
‹ adv ›

Reuters: Stocurile de grâu ale Franţei sunt la maximul ultimilor 19 ani pe fondul concurenţei grâului ucrainean

Organismul public FranceAgriMer şi-a majorat miercuri estimările privind nivelul stocurilor franceze de grâu la finalul acestui sezon, până la...

Ungaria anunţă descoperirea unui focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1

Ungaria a descoperit un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N1 la o fermă de fazani din judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok,...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole