duminică, 22 mai, 2022
19.6 C
București

-

HomepageȘtiriPesta porcină: 24 de focare noi, înregistrate în ultima săptămână

Pesta porcină: 24 de focare noi, înregistrate în ultima săptămână

Un număr de 24 de focare noi de pestă porcină africană (PPA) au fost înregistrate în perioada 29 octombrie – 4 noiembrie, din care cele mai multe în judeţele Ialomiţa (5 focare), Ilfov şi Bihor (câte 3 focare).

De asemenea, în judeţele Brăila, Buzău şi Iaşi s-au înregistrat câte două focare noi, iar în Argeş, Arad, Cluj, Prahova, Sibiu, Suceava şi Teleorman, câte un focar.

În ultima săptămână au fost stinse un număr de 46 focare pestă porcină africană (PPA), iar în data de 4 noiembrie 2021 mai sunt active 563 de focare de PPA, dintre care 21 de focare în exploataţii comerciale şi 2 focare în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 385.794 de porcine (animale afectate din focarele active).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.911 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

În intervalul 29 octombrie 2021 – 4 noiembrie 2021 au fost înregistrate şi 16 cazuri noi de PPA la mistreţi, după cum urmează:

  • judeţul Alba – 1 caz, mistreţ vânat;
  • judeţul Buzău – 2 cazuri, mistreţi vânaţi;
  • judeţul Hunedoara – 1 caz, mistreţ vânat;
  • judeţul Iaşi – 5 cazuri, mistreţi găsiţi morţi;
  • judeţul Neamţ – 1 caz, mistreţ vânat;
  • judeţul Satu Mare – 3 cazuri, mistreţi vânaţi;
  • judeţul Sibiu – 1 caz, mistreţ vânat;
  • judeţul Vaslui – 2 cazuri, mistreţi vânaţi.

Potrivit ANSVSA, principalele cauze care duc la apariţia de noi focare sunt:

  • intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora;
  • scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687 care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone;
  • sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani);
  • nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi;
  • de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc;
  • nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul CLCB.
Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Îngrășămintele cu azot: de ce sunt necesare și cum le folosim corect

Azotul, împreună cu fosforul și potasiul, sunt unii dintre cei mai importanți macronutrienți pentru creșterea și dezvoltarea plantelor. Îngrășămintele...

Fertilizarea cartofului și sfeclei de zahăr. Norme, îngrășăminte recomandate

Prima lege a agrochimiei este să-i dai solului cel puţin tot atât cât ai scos din el, altfel nu-i...

20 mai – Ziua mondială a albinelor 

Astăzi, 20 mai, este marcată Ziua mondială a albinelor. Scopul acestui eveniment este pentru a evidenţia importanţa albinelor pentru umanitate...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate