10.6 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricolePerformanţa sectorului agricol al UE a scăzut

Performanţa sectorului agricol al UE a scăzut

Anul trecut, sectorul agricol a contribuit cu un nivel estimat de 171,90 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene, echivalentul a 1,3% din total, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Sectorul agricol din UE a creat în 2020 o valoare adăugată brută estimată de 177 miliarde de euro, pentru fiecare un euro cheltuit pe costul bunurilor şi serviciilor folosite în procesul de producţie.

Fermele din blocul comunitar au creat valoarea adăugată de 0,75 euro.

Anul trecut, valoarea totală a producţiei agricole era estimată la 411,80 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate (52,8%) vine de la recolte (inclusiv 14% de la legume şi culturi horticole şi 11,2% de la cereale), şi sub două cincimi (38,6%) de la animale şi produse de origine animală (inclusiv 13,1% din lapte şi 9,6% de la porci).

Restul provine din servicii agricole şi activităţi neagricole neseparabile.

Pentru UE ca întreg, venitul agricol pe unitate de muncă anuală (AWU) a fost cu un nivel estimat de 1,5% mai scăzut în 2020 comparativ cu 2019.

Uşorul declin la nivelul blocului comunitar include venituri agricole mai scăzute în cinci din cei şapte mari producători agricoli: Italia (minus 4,9%), Olanda (minus 5,1%), Franţa (minus 7,6%), România (minus 13,8%) şi Germania (minus 14,6%).

Totuşi, în majoritatea statelor membre, s-a înregistrat anul trecut o creştere a venitului agricol pe unitate de muncă anuală (AWU), cel mai semnificativ avans fiind în Lituania (30,2%), Croaţia (13,2%), Spania (13%) şi Ungaria (11,6%).

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Analiză: Timiş, în topul judeţelor cu potenţial agricol ridicat

Judeţul Timiş se află în topul judeţelor cu potenţial...
‹ adv ›

Prahova: Agricultorii spun că situaţia grâului e critică din cauza secetei şi cer desfiinţarea sistemului antigrindină

Agricultorii din judeţul Prahova spun că, la această oră, situaţia culturilor de grâu este critică pe fondul secetei şi...

Vrancea: Zeci de fermieri au protestat împotriva sistemului antigrindină, cerând suspendarea tragerilor cu rachete

Zeci de fermieri s-au adunat luni, cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole