16.1 C
București
marți, 28 septembrie, 2021

-

HomepageȘtiriPerformanţa sectorului agricol al UE a scăzut

Performanţa sectorului agricol al UE a scăzut

Anul trecut, sectorul agricol a contribuit cu un nivel estimat de 171,90 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene, echivalentul a 1,3% din total, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Sectorul agricol din UE a creat în 2020 o valoare adăugată brută estimată de 177 miliarde de euro, pentru fiecare un euro cheltuit pe costul bunurilor şi serviciilor folosite în procesul de producţie.

Fermele din blocul comunitar au creat valoarea adăugată de 0,75 euro.

Anul trecut, valoarea totală a producţiei agricole era estimată la 411,80 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate (52,8%) vine de la recolte (inclusiv 14% de la legume şi culturi horticole şi 11,2% de la cereale), şi sub două cincimi (38,6%) de la animale şi produse de origine animală (inclusiv 13,1% din lapte şi 9,6% de la porci).

Restul provine din servicii agricole şi activităţi neagricole neseparabile.

Pentru UE ca întreg, venitul agricol pe unitate de muncă anuală (AWU) a fost cu un nivel estimat de 1,5% mai scăzut în 2020 comparativ cu 2019.

Uşorul declin la nivelul blocului comunitar include venituri agricole mai scăzute în cinci din cei şapte mari producători agricoli: Italia (minus 4,9%), Olanda (minus 5,1%), Franţa (minus 7,6%), România (minus 13,8%) şi Germania (minus 14,6%).

Totuşi, în majoritatea statelor membre, s-a înregistrat anul trecut o creştere a venitului agricol pe unitate de muncă anuală (AWU), cel mai semnificativ avans fiind în Lituania (30,2%), Croaţia (13,2%), Spania (13%) şi Ungaria (11,6%).

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

CE a eliminat proiectele României de irigații din PNRR

Comisia Europeană a cerut României eliminarea proiectelor de irigaţii din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) deoarece autorităţile...
- adv -spot_img

AFIR oferă 20,5 milioane euro pentru sectorul pomicol

AFIR a publicat, Ghidul solicitantului pentru obținerea sprijinului financiar prin submăsura 4.2a din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală...

Fertilizarea tutunului – norme de îngrășăminte, perioade

Tutunul are cerinţe mari faţă de elementele nutritive, atât din punct de vedere cantitativ, cât şi din cel al...

Noi pe Facebook

De citit

Programul TalentA 2021 a dat start celei de-a doua etape de înscriere a proiectelor

În sezonul 2021 s-au înscris în programul TalentA dezvoltat...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției