duminică, 26 iunie, 2022
24.2 C
București

-

HomepageȘtiriPerformanţa sectorului agricol al UE a scăzut

Performanţa sectorului agricol al UE a scăzut

Anul trecut, sectorul agricol a contribuit cu un nivel estimat de 171,90 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene, echivalentul a 1,3% din total, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Sectorul agricol din UE a creat în 2020 o valoare adăugată brută estimată de 177 miliarde de euro, pentru fiecare un euro cheltuit pe costul bunurilor şi serviciilor folosite în procesul de producţie.

Fermele din blocul comunitar au creat valoarea adăugată de 0,75 euro.

Anul trecut, valoarea totală a producţiei agricole era estimată la 411,80 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate (52,8%) vine de la recolte (inclusiv 14% de la legume şi culturi horticole şi 11,2% de la cereale), şi sub două cincimi (38,6%) de la animale şi produse de origine animală (inclusiv 13,1% din lapte şi 9,6% de la porci).

Restul provine din servicii agricole şi activităţi neagricole neseparabile.

Pentru UE ca întreg, venitul agricol pe unitate de muncă anuală (AWU) a fost cu un nivel estimat de 1,5% mai scăzut în 2020 comparativ cu 2019.

Uşorul declin la nivelul blocului comunitar include venituri agricole mai scăzute în cinci din cei şapte mari producători agricoli: Italia (minus 4,9%), Olanda (minus 5,1%), Franţa (minus 7,6%), România (minus 13,8%) şi Germania (minus 14,6%).

Totuşi, în majoritatea statelor membre, s-a înregistrat anul trecut o creştere a venitului agricol pe unitate de muncă anuală (AWU), cel mai semnificativ avans fiind în Lituania (30,2%), Croaţia (13,2%), Spania (13%) şi Ungaria (11,6%).

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

De ce crapă roșiile. Vezi 4 motive și cum le evităm

Roșiile sunt o culturăd destul de capricioase. Uneori pot...

Irigarea castraveților. Sfaturi pentru o recoltă bună

Apa este vitală pentru creșterea și dezvoltarea castravetelui, mai ales că aceasta se conține în fructele acestuia în proporție...

APIA: Plăți pentru sectorul creșterii animalelor

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în...

Ucraina: Două mari terminale pentru stocare de cereale, lovite de bombardamente ruse în portul Mikolaiv

Două mari terminale pentru stocare de cereale au fost lovite miercuri de bombardamente ruse în oraşul portuar Mikolaiv (Nikolaev),...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate