20.2 C
București
sâmbătă, 19 iunie, 2021

-

HomepageȘtiriPerformanţa sectorului agricol al UE a scăzut

Performanţa sectorului agricol al UE a scăzut

Anul trecut, sectorul agricol a contribuit cu un nivel estimat de 171,90 miliarde de euro la PIB-ul Uniunii Europene, echivalentul a 1,3% din total, arată datele publicate marţi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Sectorul agricol din UE a creat în 2020 o valoare adăugată brută estimată de 177 miliarde de euro, pentru fiecare un euro cheltuit pe costul bunurilor şi serviciilor folosite în procesul de producţie.

Fermele din blocul comunitar au creat valoarea adăugată de 0,75 euro.

Anul trecut, valoarea totală a producţiei agricole era estimată la 411,80 miliarde de euro, din care aproximativ jumătate (52,8%) vine de la recolte (inclusiv 14% de la legume şi culturi horticole şi 11,2% de la cereale), şi sub două cincimi (38,6%) de la animale şi produse de origine animală (inclusiv 13,1% din lapte şi 9,6% de la porci).

Restul provine din servicii agricole şi activităţi neagricole neseparabile.

Pentru UE ca întreg, venitul agricol pe unitate de muncă anuală (AWU) a fost cu un nivel estimat de 1,5% mai scăzut în 2020 comparativ cu 2019.

Uşorul declin la nivelul blocului comunitar include venituri agricole mai scăzute în cinci din cei şapte mari producători agricoli: Italia (minus 4,9%), Olanda (minus 5,1%), Franţa (minus 7,6%), România (minus 13,8%) şi Germania (minus 14,6%).

Totuşi, în majoritatea statelor membre, s-a înregistrat anul trecut o creştere a venitului agricol pe unitate de muncă anuală (AWU), cel mai semnificativ avans fiind în Lituania (30,2%), Croaţia (13,2%), Spania (13%) şi Ungaria (11,6%).

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice

Hidrologii au emis sâmbătă noi avertizări Cod portocaliu şi Cod galben de inundaţii pe râuri din 11 bazine hidrografice,...
- adv -spot_img

Paralizia sau ologirea puilor – profilaxie și tratament

În perioada creșterii puilor de găină fermierii se întâlnesc cu o problemă destul de răspândită cum ar fi paralizia...

Digitalizarea agriculturii – beneficii considerabile

Digitalizarea agriculturii poate aduce beneficii considerabile nu numai fermierilor, pe care îi ajută să prevină cele trei mari categorii...

Noi pe Facebook

De citit

ANSVSA: 130 de focare active de pestă africană

Numărul focarelor active de pestă porcină (PPA) a scăzut...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției