25 C
București
luni, 15 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleObservatorul laptelui - prima structură care va monitoriza piaţa laptelui şi a...

Observatorul laptelui – prima structură care va monitoriza piaţa laptelui şi a produselor lactate

Observatorul laptelui va fi prima structură care va monitoriza piaţa laptelui şi a produselor lactate, informează miercuri un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

„În şedinţa Guvernului din 8 februarie 2023 a fost adoptată Hotărârea privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 307/2022 a laptelui şi produselor lactate şi a Ghidului de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui.

Astfel, la nivelul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) va funcţiona Observatorul laptelui şi al produselor lactate, structură ce are ca obiective colectarea, prelucrarea şi centralizarea datelor şi a informaţiilor referitoare la piaţa laptelui şi a produselor lactate, respectiv cele cu privire la exploataţiile de vaci de lapte, bivoliţe, oi şi capre, efectivele de animale, cantităţile de lapte, preţul laptelui crud materie primă, al laptelui comercializat şi al produselor lactate, precum şi al costurilor de producţie”, se spune în comunicat.

Actul normativ aprobă Ghidul de definiţii şi termeni folosiţi în industria laptelui, stabilind aspecte ce vizează constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor.

Acestea se realizează de către reprezentanţi ai autorităţilor cu atribuţii în domeniu, respectiv Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcţia Generală Control, Antifraudă şi Inspecţii şi prin inspectorii abilitaţi din cadrul compartimentelor de inspecţii ale direcţiilor pentru agricultură judeţene.

MADR asigură confidenţialitatea datelor şi informaţiilor individuale, prin adoptarea de măsuri administrative, organizatorice şi tehnice de protejare, de prevenire a accesului, difuzării, înstrăinării şi distrugerii neautorizate a acestora.

„Prin acest mecanism deosebit de important am transpus o serie de reglementări cuprinse în legislaţia europeană în domeniul producţiei, procesării şi comercializării laptelui şi a produselor lactate, în beneficiul consumatorilor, pentru protejarea sănătăţii populaţiei”, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Observatorul laptelui şi al produselor lactate este organismul de legătură cu Observatorul pieţei laptelui din Uniunea Europeană, constituit la nivelul Comisiei Europene, în vederea implementării mecanismelor organizaţiilor comune de piaţă care constituie şi gestionează baza de date a sectorului lapte şi produse lactate, în vederea elaborării măsurilor de piaţă în acest domeniu prin întocmirea lunară a rapoartelor punctuale şi/sau generale, precizează MADR.

Furnizorii de date pentru mecanismul de piaţă Observatorul laptelui şi al produselor lactate sunt: Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Agenţia Naţională Pentru Zootehnie Prof. Dr. G. K. Constantinescu (ANZ), Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), Autoritatea Vamală Română.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de...
‹ adv ›

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...

Ajutor de stat pentru compensarea pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, fără înscrierea dosarelor în SIMM

Dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole