13.9 C
București
miercuri, 10 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO tornadă a devastat 5 ha de solarii din localitatea gălățeană Umbrărești

O tornadă a devastat 5 ha de solarii din localitatea gălățeană Umbrărești

Un fenomen meteorologic neobișnuit pentru sudul Moldovei – o tornadă, a „măturat” zona localității Umbrărești, situată în apropiere de Tecuci, devastând peste cinci hectare de solarii.

Potrivit primarului din Umbrăreşti, Ionel Stratulat:

„În localitate s-a produs un fenomen izolat, de tip tornadă, care a afectat o suprafaţă de peste cinci hectare de legume în spaţii protejate, prin distrugerea totală a sistemului de susţinere şi a foliei de protejare a solariilor. În total, au fost afectaţi 25 de producători agricoli”.

Primăria Umbrăreşti a făcut o primă evaluare a situației din localitate și a distrugerilor și a solicitat Prefecturii Galați constituirea unei comisii pentru evaluarea pagubelor pentru acordarea de despăgubiri celor 25 de fermieri afectați.

„Primul pas în rezolvarea situaţiei a fost demersul către prefectul judeţului Galaţi, pentru constituirea unei comisii de evaluare. Cei afectaţi au depus deja la sediul Primăriei Umbrăreşti înştiinţari privind pagubele produse de această tornadă”, a transmis primarul comunei Umbrăreşti.

Fermierii din Umbrăreşti spun că vijelia a fost atât de puternică încât a măturat totul în cale.

„Nu numai că a sfâșiat folia cu care erau acoperite solariile, dar a și rupt căpriorii și bârnele din lemn din care era făcut solarul”, a declarat Eugen Munteanu, unul dintre legumicultori.

„Cele mai multe solarii afectate sunt noi, unele dintre ele învelite chiar anul acesta cu folie bună de calitate, căpriori rezistenţi. Pagubele sunt foarte mari”, a spus un fermier.

În solarii, oamenii aveau castraveţi, ardei şi vinete, și majoritatea dintre ei așteptau ca peste o săptămână să înceapă campania de recoltare. În aceste condiţii, pagubele sunt imense și greu de suportat din veniturile lor pentru nu au asigurate, nici culturile, nici solariile.

La Umbrărești s-au produs două tornade în mai puțin de o lună

Localnicii sunt mai îngrijorați de faptul că în zona lor astfel de fenomene s-ar putea repeta din ce în ce mai des, pentru că a fost doua tornadă care s-a produs în mai puțin de o lună de zile:

„În mai puțin de o lună, am avut parte de două tornade. Am avut folia cea mai scumpă, cea mai rezistentă şi tot degeaba”.

Și alte localități din zonă au fost afectate de furtună foarte puternică

În timp Umbrăreștiul era „măturat” de tornada devastatoare, o furtună extrem de puternică și ploaia torențială a afectat mai multe localități din zona Tecuciului, rupând crengile arborilor și inundând zeci gospodări.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galați, în urma fenomenelor meteorologice manifestate prin averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi vijelii, echipajele ISU Galaţi au intervenit la mai multe curţi inundate în municipiul Tecuci şi în localitatea Umbrăreşti, degajarea a trei copaci căzuţi pe carosabil în municipiul Galaţi şi unul în localitatea Umbrăreşti, dar au efectuat şi două recunoaşteri în zonele cu risc potenţial din municipiul Tecuci şi localitatea Umbrăreşti.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Asociaţia Europeană de Apicultură vrea să crească conştientizarea beneficiilor mierii în rândul europarlamentarilor

Asociaţia Europeană de Apicultură (European Beekeeping Association - EBA)...
‹ adv ›

Transelectrica a semnat contractul pentru investiţii în eficientizarea şi modernizarea reţelei electrice de transport

Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica a semnat marţi contractul de finanţare în valoare de 56,2 milioane...

CE a lansat apelul la candidaturi pentru Observatorul lanţului agroalimentar al UE

Comisia Europeană a lansat, marţi, un apel la candidaturi pentru înfiinţarea Observatorului lanţului agroalimentar al UE, informează un comunicat...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole