11.1 C
București
marți, 23 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO nouă politică agricolă comună. Exploatațiile agricole vor fi supravegheate din satelit

O nouă politică agricolă comună. Exploatațiile agricole vor fi supravegheate din satelit

O nouă politică agricolă se aplica de la 1 ianuarie și până în 2027 celor 27 de țari membre ale UE. Din ce în ce mai puțin comună, ea ține acum mai mult de juxtapunerea regimurilor naționale.

Mai multe țări membre au presat în acest sens, printre care Polonia și Irlanda, care au cerut o mai mare autonomie de decizie, notează Les Echos.

Comisia Europeană a răspuns favorabil așteptărilor lor și a rugat fiecare din statele membre să-i prezinte un Plan strategic național (PSN) pentru a merge în acest sens. Riscul fiind că distorsiunile concurenței nu apar din această multitudine de politici în cadrul unui ansamblu al cărui spirit inițial era exact contrariul.

„Executivul european își rezervă dreptul de evaluare anual al acestor PSN, chit că le va aduce corecturile pe care le va considera necesare”, explică Thierry Pouch, economist al Camerelor de agricultură. Libertate da, dar libertate supravegheată. 

Supraveghere prin satelit

Această strânsă supraveghere se va manifesta și prin controale din satelit ale exploatațiilor agricole. Grație imaginilor Sentinel furnizate de programul european Copernicus, Comisia se va asigura de exemplu că datorită contribuției lor ecologice, culturile primare (ca legiminoasele) sunt conforme cu declarațiile PAC ale agricultorilor.

La fel pentru rotația culturilor. În paralel, Bruxellesul a introdus, la cererea Franței, dreptul la eroare în declarațiile agricultorilor și posibilitatea de a dialoga în loc de sancțiuni imediate.

Noua PAC se vrea într-adevăr mai virtuoasă pe planul mediului și cuprinde contracte legate de „Green Deal” al Uniunii Europene care are ambiția de a face mai verzi toate sectoarele de activitate și să le limiteze impactul climatic.

Reforma comportă din acest motiv un sistem de eco-regimuri premiate. Fiecare țară cu alegerile sale practice virtuoase. Nivelul de ajutor variază în funcție de efortul furnizat de 60 – 80 de euro la hectar și de numărul de puncte atribuit fiecărei exploatații, după cum are mai multe sau mai puține pășuni, terenuri nearabile sau acoperite cu vegetație, de exemplu. O exploatație bio va primi 30 de euro în plus la hectar.

De asemenea pentru cele care sunt certificate HVE (Haute valeur environnementale – Înaltă valoare de mediu) sau care practică agricultura de precizie. 

Ajutoare modificate 

Practicile favorabile biodiversității sunt și ele recompensate. Ele vor aduce un bonus de 7 euro pe hectar fermelor care au plantat garduri, practică terenuri lăsate pârloagă, dispun de borduri neproductive sau bălți etc. Ajutoarele directe pentru producție au crescut puțin, dar nu s-au schimbat fundamental în Franța.

Julien Denormandie, ministrul agriculturii care a orchestrat elaborarea PSN, nu a dorit sa bulverseze repartizarea ajutoarelor între crescători și cultivatori de cereale. Acest lucru a fost făcut de mai multe ori de guvernele precedente, provocând de fiecare dată vii proteste ale cultivatorilor de cereale cărora li s-au redus primele cu 28% între 2010 și 2019.

Totuși, ajutoarele pentru bovine au fost reduse în avantajul celor care dezvoltă proteine vegetale. Ideea este de a reduce deficitul UE în domeniu.

Ajutor mai mare pentru tineri 

Printre noutăți, Julien Denormandie a instaurat un ajutor de 10 milioane de euro pentru legumicultură. Subvenția pentru agricultorii care se convertesc la bio a fost sensibil majorată pentru a atinge 340 de milioane de euro (+36 %), la cererea Comisiei Europene care a considerat insuficientă propunerea inițială.

Obiectivul este de a dubla suprafața și să ajungă la 18% din SAU (Suprafață agricolă utilă). Instalarea tinerilor este dotată cu 200 de milioane de euro în Franța, trecând astfel de la 2% la 3% din totalul plăților directe (6,7 miliarde de euro pe an), pentru a încerca să depășească problema înnoirii generațiilor.

Un efort deosebit este prevăzut pentru exploatațiile mici și mijlocii care vor primi peste 10% din ajutoarele directe. În total, PSN francez nu a simplificat cu nimic politica agricolă numită „comună”.

Stufoșenia schemei ajutoarelor și condițiilor pe care agricultorii trebuie să le respecte pentru a beneficia de ele și-au păstrat toată complexitatea, ceea ce face indispensabilă pregătirea și consilierea.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Comisarul UE pentru Agricultură solicită creșterea bugetului PAC pentru a face față inflației

Comisarul pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, susține că se așteaptă...
‹ adv ›
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole