‹ adv ›
luni, 30 ianuarie, 2023
0.5 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriO nouă platformă de stocare a gunoiului de grajd, inaugurată în județul...

O nouă platformă de stocare a gunoiului de grajd, inaugurată în județul Cluj

Crescătorii de animale din comuna clujeană Luna beneficiază de o platformă comunală cu o capacitate de 2.700 mc/an, pentru colectarea şi gestionarea gunoiului de grajd, în vederea prevenirii poluării apelor cu nitraţi din surse agricole, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP). 

Valoarea totală a investiţiei finanţată de MMAP, prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), este de 1.971.779 lei, din care 5% reprezintă şi contribuţia locală. 

„Investiţia oferă, pe lângă platforma propriu-zisă, şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Gestionarea platformei va fi asigurată de UAT Luna care va implementa un serviciu public pentru managementul dejecţiilor provenite de la animalele, din gospodării şi fermele mici.

Pe lângă beneficiile de mediu, fermierii şi gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală şi fac dovada predării gunoiului de grajd sunt consideraţi, de către APIA şi AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care îi scuteşte pe aceştia de investiţii proprii în platforme individuale”, se arată în comunicat.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. 

Iniţiativa este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008, s-a încheiat în 2017, şi a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd. 

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ministrul Petre Daea va participa luni la prima reuniune a Consiliului AgriFish din acest an

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Petre Daea, va participa,...

Irigarea prin picurare a morcovilor – sfaturi

Morcovul este o cultură populară, relativ ușor de întreținut, însă, pentru obținerea recoltelor înalte, necesită o tehnologie pe măsură. Atunci...

INS: Exporturile de carne şi preparate din carne au crescut, în primele 10 luni din 2022, cu 35,4%

România a exportat în primele zece luni ale anului trecut carne şi preparate din carne în sumă de 457,8...

Tuta absoluta – controlul biologic: sfaturi, particularități

Tuta absoluta sau molia minieră a tomatelor a devenit una dintre cele mai importante probleme la capitolul dăunători a culturii...
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole