14.5 C
București
vineri, 29 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO nouă platformă de depozitare a gunoiului de grajd, în judeţul Cluj

O nouă platformă de depozitare a gunoiului de grajd, în judeţul Cluj

Ministerul Mediului a implementat o nouă platformă comunală de depozitare a gunoiului de grajd pentru fermierii din localitatea Mica, judeţul Cluj, potrivit unui comunicat remis, luni, AGERPRES.

Prin proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), investiţiile finanţate de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) oferă autorităţilor locale posibilitatea gestionării corecte a gunoiului de grajd la nivel de comună, în conformitate cu reglementările europene şi naţionale în vigoare privind prevenirea poluării apelor cu nitraţi din surse agricole.

Fondurile sunt puse la dispoziţie de Guvernul României, printr-un împrumut de la Banca Mondială.

Noua platformă de colectare a bălegarului din comuna Mica are o capacitate de 1.541 mc/an. Contribuţia locală pentru construirea ei este de 89.021 lei cu TVA, cu susţinerea MMAP până la valoarea totală a investiţiei de 1,74 milioane lei cu TVA.

De gestionarea platformei se vor ocupa autorităţile localităţii beneficiare, urmând ca Ministerul Mediului să monitorizeze modul de colectare şi gestionare a gunoiului de grajd.

Totodată, investiţia acoperă construirea şi amenajarea platformei precum şi dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcţionări.

UAT-ul a primit şi un set de utilaje destinat colectării, manevrării, compostării şi împrăştierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă.

Autoritatea locală va decide asupra modului în care costurile de exploatare ale platformei urmează a fi acoperite, printr-o Hotărâre a Consiliului Local.

Astfel, compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu.

Prin finanţarea oferită de proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” (CIPN), autoritatea locală poate implementa un sistem public eficient de colectare a gunoiului de grajd de la micii fermieri şi gospodari, care nu au mijloace de a gestiona corect bălegarul.

Astfel, ei vor putea să-l depoziteze, în vederea compostării, fără riscul de a polua cu nitraţi apa din pânza freatică iar ulterior să poată să beneficieze de un îngrăşământ organic de calitate.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale.

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole