6.9 C
București
miercuri, 27 martie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleO nouă platformă de colectare a gunoiului de grajd pentru fermierii din...

O nouă platformă de colectare a gunoiului de grajd pentru fermierii din Vaslui

Fermierii din judeţul Vaslui beneficiază de o nouă platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd, finanţată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), o investiţie de aproximativ 2,1 milioane lei, informează ministerul, printr-un comunicat remis, joi, AGERPRES.

„Noua platformă are o capacitate de 2.957 de metri cubi/an şi va oferi micilor fermieri din comuna vasluiană Vetrişoaia posibilitatea de a stoca în mod corespunzător bălegarul, cu respectarea noilor recomandări ale Programului de Acţiune şi ale Codului de Bune Practici Agricole”, susţin reprezentanţii Ministerului Mediului.

Potrivit sursei citate, managementul corespunzător al gunoiului de grajd reprezintă una din cele mai importante responsabilităţi ale crescătorilor de animale, pe de o parte, dar şi ale autorităţilor locale, pe de altă parte.

„Atunci când cele două părţi lucrează împreună, rezultatele nu întârzie să apară iar pentru apele din zonă se diminuează substanţial riscul de poluare cu nitraţi”, se precizează în comunicat.

Investiţia se ridică la aproximativ 2,1 milioane lei, sumă ce acoperă amenajarea platformei şi dotarea acesteia cu utilaje necesare bunei sale funcţionări, din care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a asigurat circa 93,7%, restul de 6,3% fiind plătit din bugetul local.

„Şi această platformă a fost construită în cadrul proiectului ‘Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi’, derulat de mai mulţi ani sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, proiect care finanţează construirea de facilităţi comunale pentru managementul gunoiului de grajd, în beneficiul comunităţilor locale”, se mai precizează în comunicat.

Pe lângă platformă, UAT-ul a primit şi un set de utilaje, constând în tractor, două remorci, încărcător frontal, vidanjă şi maşină de împrăştiat gunoiul. Astfel, autoritatea locală poate implementa un sistem public de colectare a gunoiului de grajd de la micii fermieri şi gospodari, care, altfel, nu ar avea mijloace de a gestiona corect bălegarul.

Finanţarea este asigurată de Guvernul României, dintr-un împrumut acordat de Banca Mondială, şi se adresează exclusiv UAT-urilor care au fost selectate printr-un proces competitiv de depunere de Note Conceptuale.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanţare adiţională.

Proiectul iniţial a demarat în 2008 şi s-a încheiat în 2017 şi a finanţat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale. 

Sursa foto: geangu.ro

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Guvernul Ungariei majorează compensaţiile pentru pierderile suferite de fermieri din cauza secetei extreme

Guvernul Ungariei a majorat de patru ori compensaţia acordată...
‹ adv ›

Restricţii la achiziţiile de ouă în Marea Britanie, din cauza gripei aviare

O serie de lanţuri de supermarketuri din Marea Britanie au început să introducă restricţii la achiziţiile de ouă, după...

Guvern: Granturi de 200 de milioane euro pentru producătorii români din industria alimentară

Guvernul a aprobat, miercuri, alocarea 200 de milioane euro sub formă de granturi producătorilor români din industria alimentară pentru...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole