9.2 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMMAP: Platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, la dispoziţia fermierilor din...

MMAP: Platformă comunală pentru depozitarea gunoiului de grajd, la dispoziţia fermierilor din comuna Heleşteni

Crescătorii de animale din comuna ieşeană Heleşteni beneficiază de o platformă comunală cu o capacitate de depozitare de 1.600 metri cubi de gunoi de grajd/an, pentru colectarea şi gestionarea acestui tip de deşeu, ca urmare a unei investiţii de peste 1,991 milioane de lei, informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), finanţatorul majoritar al proiectului.

Potrivit MMAP din totalul sumei investite, MMAP a asigurat 95%, iar restul de 5% a fost contribuţia locală.

„Pe lângă platforma propriu-zisă, investiţia oferă şi setul de utilaje destinat colectării, manevrării şi compostării gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o maşină de împrăştiat compostul şi o cisternă vidanjă. Exploatarea efectivă a platformei urmează a fi stabilită de UAT Heleşteni, printr-o Hotărâre a Consiliului Local. Compostul rezultat (mraniţa) va putea fi valorificat prin vânzare, împrăştiere pe terenurile agricole sau, în funcţie de contractul încheiat cu fermierii, va putea fi returnat acestora pentru uz propriu. Pe lângă beneficiile de mediu, fermele şi gospodăriile care fac dovada predării gunoiului de grajd pe platforma comunală sunt considerate de APIA şi AFIR conforme din punct de vedere a capacităţilor de stocare, fapt care le diminuează acestora eforturile investiţionale în platformele individuale proprii”, notează ministerul de resort.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitraţi, prin care se urmăreşte reducerea poluării cu nutrienţi din surse agricole.

Iniţiativa este în a doua fază, cea de finanţare adiţională. Proiectul iniţial a demarat în 2008, s-a încheiat în 2017 şi a finanţat 86 de platforme de management de gunoi de grajd.

Finanţarea adiţională a proiectului a fost alocată pentru cinci ani, până în martie 2022. În această fază a proiectului vor fi finanţate peste 86 de comunităţi locale. 

  • Citește despre ->
  • MMAP
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Fechet: SUMAL va beneficia de servicii de analiză în timp real, bazate pe Inteligenţa Artificială

Ministerul Mediului va apela la servicii bazate pe Inteligenţa...
‹ adv ›

Ministrul Mediului: În Sahara Olteniei, pierdem anual 1.000 de hectare de terenuri arabile

Sahara Olteniei pierde anual 1.000 de hectare de terenuri arabile, iar acest lucru nu poate fi combătut decât prin...

Strategia pe Termen Lung pentru Reducerea Emisiilor de Gaze cu Efect de Seră a fost aprobată

Strategia pe Termen Lung (STL) a României pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, care are ca...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole