17.7 C
București
joi, 5 octombrie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriMinistrul francez de Finanţe: Creşterea preţurilor la alimente a început să se...

Ministrul francez de Finanţe: Creşterea preţurilor la alimente a început să se atenueze în iulie

Ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, a anunţat joi că inflaţia preţurilor la alimente a început să se atenueze în iulie, iar tendinţa ar urma să se accelereze în următoarele luni, transmite Reuters.

Încă există patru sau cinci mari jucători din industria alimentară care nu au îndeplinit solicitarea Guvernului de a reduce preţurile, a declarat ministrul de Finanţe, la postul de televiziune BFM, ameninţând că va da publicităţii numele lor dacă nu respectă cerinţele.

„Până în prezent, toţi au început să se conformeze solicitărilor. Veţi vedea că în cursul lunii iulie preţurile vor începe să scadă la anumite produse, cum ar fi carnea de pasăre, cereale, paste sau ulei. Trebuie să accelerăm procesul, astfel ca până în toamnă să spargem spirala inflaţionistă”, a afirmat Le Maire.

Carrefour, cel mai mare retailer european, a început luna trecută să reducă preţurile cu aproximativ 10% în medie, la un număr de aproximativ 500 de produse, în ideea de a-i ajuta pe cumpărătorii francezi să facă faţă costului ridicat al vieţii, a informat recent un purtător de cuvânt al Carrefour. Reducerile de preţuri acoperă produse alimentare şi de igienă de la 400 de mărci şi 100 de produse vândute sub marcă proprie.

În iunie, ministrul francez de Finanţe anunţa că 75 de reprezentanţi ai industriei alimentare s-au angajat să reducă preţurile la sute de produse, începând din iulie, iar dacă îşi încalcă promisiunea riscă sancţiuni financiare.

În Franţa, a doua cea mai mare economie din zona euro, preţurile alimentelor au crescut după ce retailerii de alimente din Franţa şi furnizorii lor au convenit o creştere medie cu 10% a preţurilor în negocierile anuale care au avut loc în martie, ambele părţi susţinând că aceste majorări sunt necesare pentru a acoperi costurile de producţie mai ridicate.

Dar aceste preţuri ridicate alimentează inflaţia, astfel încât Bruno Le Maire s-a angajat să ia măsuri contra retailerilor de alimente dacă aceştia nu transferă către consumatori preţurile cu ridicata mai scăzute, în condiţiile creşterii costului vieţii. 

Fermier din Bulgaria: Am crescut recolta la porumb de 3,5 ori instalând sistemul de irigare Variant Irrigation

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

România primește aproape 34 de milioane de euro de la UE pentru pagubele provocate de seceta din 2022

Parlamentul European a aprobat, miercuri, aproape 455 de milioane...
‹ adv ›

Exporturile de cereale ale Ucrainei au scăzut cu 24% în primele trei luni din sezonul 2023-2024

Ucraina a exportat 6,82 milioane tone de cereale până acum în sezonul iulie 2023-iunie 2024, o scădere de 24%...

Zahărul de Luduş a revenit în magazine, sub brandul Bod

Unul dintre investitorii români care au achiziţionat Fabrica de Zahăr din Luduş, Mihaela Neagu, a declarat, miercuri, că după...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole