18 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii solicită flexibilitate din partea Comisiei pentru depunerea Planurilor Strategice până...

Ministrul Agriculturii solicită flexibilitate din partea Comisiei pentru depunerea Planurilor Strategice până în martie

Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a solicitat Consiliului Agricultură şi Pescuit flexibilitate din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv până la 1 martie 2022, întrucât întârzierile în adoptarea bazei legale vor afecta pregătirea noii perioade de programare, iar fermierii nu vor putea să se familiarizeze în timp util cu noile reguli ale PAC, informează ministerul de resort.

Chesnoiu a participat, în 12 şi 13 decembrie 2021, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene (Agricultură şi Pescuit).

Pe agenda întâlnirii s-au aflat teme legate de Pescuit, respectiv Regulamentul Consiliului de stabilire pentru 2022 a posibilităţilor de pescuit în Marea Mediterană şi Marea Neagră şi Regulamentul Consiliului de stabilire a posibilităţilor de pescuit pentru 2022 în apele Uniunii şi din afara Uniunii.

„În cadrul lucrărilor Consiliului, referindu-se la termenul limită pentru depunerea PNS la Comisia Europeană, ministrul Adrian Chesnoiu a solicitat flexibilitate din partea Comisiei Europene privind depunerea Planurilor Strategice, respectiv până la 1 martie 2022. Ministrul a explicat că întârzierile în adoptarea bazei legale vor afecta pregătirea noii perioade de programare şi fermierii nu vor putea să se familiarizeze în timp util cu noile reguli ale PAC şi cu noile cerinţe pentru gestionarea acestora, pentru a decide în cunoştinţă de cauză în privinţa aplicării eco-schemelor, de exemplu. Facem precizarea că termenul anunţat pentru depunere era 31 decembrie 2021”, se precizează în comunicatul citat.

În ceea ce priveşte Agricultura, agenda reuniunii de la Bruxelles a inclus dezbaterea pe o temă foarte sensibilă şi importantă pentru piaţa unică, respectiv Practicile comerciale neloiale în lanţul de aprovizionare cu alimente.

România a subliniat nevoia consolidării poziţiei fermierilor în cadrul lanţului de aprovizionare cu alimente, scopul fiind acela de a întări puterea de negociere şi de a stabili un echilibru corect.

Potrivit propunerii de lege, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este autoritatea competentă cu monitorizarea practicilor comerciale neloiale în cadrul lanţului alimentar şi raportarea acestora către Comisia Europeană, iar Consiliul Concurenţei este autoritatea de aplicare.

„Prin intermediul unei evaluări interinstituţionale a eficienţei măsurilor pentru combaterea practicilor comerciale neloiale se va permite, desigur, şi schimbul de bune practici şi experienţe între statele membre cu evidenţierea cooperării între autorităţile naţionale de aplicare a directivei. Implementarea Directivei trebuie să dovedească protejarea celor care au nevoie cu adevărat, în special pe furnizorii cei mai mici şi să evite transferul către producătorii primari a costurilor cauzate de abuzurile operatorilor mijlocii”, a afirmat Chesnoiu.

Referitor la poziţia Republicii Cehe susţinută de Austria, Grecia, Ungaria şi Republica Slovacă privind situaţia critică în sectorul cărnii de porc din Uniunea Europeană, ministrul Agriculturii a explicat că producătorii români se confruntă cu dificultăţi create de Pesta Porcină Africană (PPA), întrucât aceasta evoluează în continuare pe teritoriul României, iar costurile de producţie sunt semnificativ afectate de creşterea preţurilor la furaje determinată de creşterea preţurilor la energie.

În cadrul Consiliului, Preşedinţia Slovenă a prezentat modificările aduse Regulamentului privind controlul pescuitului.

În vederea accesării fondurilor disponibile pentru instalarea sistemelor tehnice la bord, noul Regulament introduce un grad ridicat de sarcini administrative şi necesitatea de corelare cu Fondul European pentru Afaceri Maritime, Pescuit şi Acvacultură (FEAMAPA).

România nu se opune operaţiunilor de verificare fizică a puterii motoarelor şi a procesului de trasabilitate a produselor din peşte, dar consideră că este nevoie de timp suplimentar pentru implementare, ţinând cont de caracteristicile flotei de pescuit româneşti, se mai arată în comunicatul MADR.

Miniştrii Agriculturii şi Pescuitului au continuat dezbaterile privind Programarea Fondului European pentru Afaceri Maritime şi Pescuit şi Acvacultură: o abordare strategică pentru a maximiza valoarea adăugată a investiţiilor publice.

În prezent, MADR, prin Direcţia Generală Pescuit – Autoritate de Management pentru POPAM, elaborează proiectul de Program pentru Acvacultură şi Pescuit 2021-2027.

În cadrul Consiliului a fost prezentată Declaraţia festivă comună a miniştrilor Agriculturii din Grupul Visegrad (Republica Cehă, Ungaria, Polonia şi Slovacia), Bulgaria, Croaţia, Estonia, Letonia, Lituania, România şi Slovenia cu ocazia aniversării a cinci ani a Iniţiativei BIOEAST. 

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole