0.4 C
București
duminică, 23 ianuarie, 2022

-

HomepageȘtiriMinistrul Agriculturii: Este esenţială participarea fermierilor români la consultările publice de la...

Ministrul Agriculturii: Este esenţială participarea fermierilor români la consultările publice de la Bruxelles

Participarea organizaţiilor reprezentative ale fermierilor din România la consultările publice de la Bruxelles şi schimbul de informaţii între actorii implicaţi sunt esenţiale, consideră ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.

El s-a întâlnit marţi cu reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (APPR), condusă de preşedintele Nicolae Sitaru.

‹ adv ›

Potrivit unui comunicat al ministerului remis, miercuri, AGERPRES, temele supuse discuţiilor au vizat sectoare prioritare în domeniul agriculturii, precum definitivarea Planului Naţional Strategic (PNS), Legea privind comasarea terenurilor agricole sau creşterea suprafeţelor amenajate pentru irigaţii.

În urma desfăşurării primei runde de consultări în cadrul PNS, fiind la curent cu problemele şi provocările sectorului agroalimentar autohton, reprezentanţii APPR au venit cu câteva propuneri punctuale, precum creşterea suprafeţei minime eligibile la plată sau redefinirea dimensiunii economice a fermelor.

Totodată, în cadrul discuţiilor, ministrul a subliniat că are în vedere introducerea unei intervenţii orientate spre stimularea pieţei, bazate pe obiectivele strategice din PAC.

Participanţii la întâlnirea cu ministrul Agriculturii au adus în discuţie problema eco-schemelor, care îi preocupă în mod deosebit. În acest context, oficialul MADR a apreciat că acestea ar trebui considerate ca fiind o facilitate pentru sectorul agricol din România, pentru care trebuie să se depună toate eforturile în direcţia cheltuirii acestor fonduri.

„Consider că una dintre priorităţile acestui mandat este reprezentată de capitolul eco-scheme, ţinând cont de faptul că ele reprezintă 25% din bugetul anual alocat plăţilor directe, respectiv circa 475 de milioane euro pe an. Deşi voluntare pentru fermieri, aceste eco-scheme sunt obligatorii pentru statele membre şi ar fi păcat ca aceşti bani să nu fie cheltuiţi în sectorul agricol din România. Ne propunem elaborarea unor eco-scheme facile care să fie aplicabile fermierilor români, dar care să şi corespundă ambiţiilor crescute de mediu stabilite de Comisia Europeană”, a afirmat Chesnoiu.

Consolidarea mediului asociativ pe plan intern precum şi sprijinirea participării acestuia la organizaţiile europene, care au reprezentare în toate grupele de dialog civil, organizate de către DG Agri din cadrul Comisiei Europene, a fost un alt subiect atins în cadrul întâlnirii.

„În opinia mea, sunt esenţiale participarea organizaţiilor reprezentative ale fermierilor la consultările publice de la Bruxelles şi schimbul de informaţii între actorii implicaţi. Deciziile adoptate la nivel european trebuie să fie în acord cu specificul fiecărui stat membru, iar ambiţiile asumate trebuie să vină în sprijinul fermierilor pentru a nu îi împovăra suplimentar”, a mai precizat oficialul.

Delegaţia APPR a reiterat solicitarea fermierilor români de acordare în cel mai scurt timp a autorizării de urgenţă a tratamentului seminţelor cu insecticide din grupa neonicotinoidelor pentru culturile de porumb, floarea-soarelui şi sfeclă de zahăr pentru campania de primăvară 2022.

Oficialul MADR a confirmat că aceasta constituie o prioritate pentru autorităţi, în vederea conservării potenţialului de producţie al României.

Totodată, gestionarea riscurilor agricole este o preocupare a membrilor APPR, care rezonează cu unul dintre punctele strategice evocate de noul ministru al Agriculturii pentru perioada care urmează. 

Elena Balamatiuc
Redactor @ Agrobiznes

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele știri

Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h

Meteorologii au emis duminică dimineaţa o avertizare nowcasting Cod portocaliu de vânt puternic cu rafale de peste 140 km/h...
- adv -spot_img

Bloomberg: Criza îngrăşămintelor devine o problemă pentru preţul alimentelor în Europa

Într-un moment în care fermierii europeni se pregătesc să împrăştie îngrăşăminte pe câmp, preţurile ridicate la azot nu le...

Cât trăiește și ce mănâncă buburuza. Cum o atragem în grădină

Buburuza este o insectă cunoscută și îndrăgită de toți, încă din copilărie. Acest gândăcel nu poate fi confundat cu...

De citit

Permacultura – agricultura în armonie cu natura

Permacultura sau „agricultura permanentă” este un sistem de cultură...

Comentarii recente

- adv -spot_img

S-ar putea să te interesezeRELAȚIONATE
Recomandările redacției