9.6 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriMinistrul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene o derogare privind perioada de retenţie...

Ministrul Agriculturii a solicitat Comisiei Europene o derogare privind perioada de retenţie a animalelor în ferme

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a solicitat Comisiei Europene o derogare privind perioada de retenţie a animalelor în ferme, condiţie obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat, respectiv o perioadă mai redusă, de numai 90 de zile, atât pentru bovine cât şi pentru ovine/caprine.

„Am solicitat comisarului pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, să dispună adoptarea unor măsuri pentru a atenua situaţia gravă a fermierilor şi, în acest sens, am transmis propunerea României de a primi o derogare excepţională pentru acest an pentru reducerea perioadei de retenţie a efectivelor de la 100 de zile (ovine/caprine), respectiv de la 6 luni (bovine) la 90 zile de la termenul-limită de depunere a cererii unice de plată, fapt care nu creează discriminări între fermieri”, a declarat ministrul Petre Daea.

Acesta a transmis în data de 28 iulie 2022 o scrisoare către comisarul pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Janusz Wojciechowski, prin care solicită o derogare privind perioada de retenţie a animalelor în ferme, condiţie obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat.

Solicitarea ministrului vine în contextul economic şi financiar dificil de la nivelul Europei, situaţie accentuată şi de conflictul din Ucraina.

Mai mult decât atât, România se confruntă cu o secetă deosebită, afectând starea culturilor, în special a celor de primăvară (porumb, floarea soarelui etc.), a păşunilor şi bazei furajere, cu efecte semnificative asupra sectorului vegetal, şi implicit a celui zootehnic, precizează MADR.

Concret, mulţi fermieri se confruntă deja cu dificultăţi semnificative din punct de vedere financiar şi tehnic, din cauza creşterii preţurilor la input-uri, a sistemului de creditare costisitor care duce la un acces dificil la finanţare, precum şi la imposibilitatea de a-şi desfăşura activităţile specifice din sectorul creşterii animalelor.

Potrivit MADR, controalele în teren efectuate de APIA trebuie finalizate până la data de 15 august a.c., astfel încât să poată fi efectuată din 16 octombrie plata avansului pe suprafaţă.

Având în vedere deficienţa de furaje cu care se confruntă unii fermieri din sectorul zootehnic, măsura permite mobilitatea turmelor de oi în zonele unde există masă vegetativă suficientă.

„Reducerea perioadei de retenţie în situaţia actuală facilitează scoaterea animalelor de reformă din şeptel şi ajută fermierul să asigure furajarea celorlalte animale din fermă în condiţii optime”, se menţionează în comunicat.

Pentru a evita dispariţia sau diminuarea efectivelor de animale deţinute de către solicitanţii sprijinului cuplat în acest an, este necesar ca animalele care fac obiectul cererilor de sprijin cuplat voluntar să poată fi livrate sau înstrăinate înainte de a pierde foarte mult din punct de vedere calitativ şi cantitativ la carcase şi la producţia de lapte.

Totodată, Ministerul Agriculturii a primit numeroase solicitări ale fermierilor din sectorul zootehnic pentru o derogare privind durata perioadei de retenţie a animalelor, condiţie obligatorie pentru acordarea sprijinului cuplat.

„Având în vedere amploarea fenomenului, precum şi stabilitatea funcţionării mediului de afaceri în agricultură, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale depune toate eforturile pentru adoptarea de măsuri menite să combată efectele negative ale secetei”, se menţionează în comunicat. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Rațe mute (leșești) – rasă valoroasă pentru carne

Rațele mute sau leșești sunt crescute pentru producția de...

Plum pox sau vărsatul prunelor – ce facem cu pomii bolnavi

Plum pox sau vărsatul prunelor (Prunus virus) este o boală întâlnită frecvent în toate plantaţiile de prun, cais și...

Boala hemoragică a iepurilor – maladie contagioasă

Boala hemoragică a iepurilor este o boală infectocontagioasă, specifică iepurilor, cu evoluție acută (rapidă), caracterizată printr-un sindrom hemoragic însoțit...

Diareea și balonarea la iepuri. Cauze, tratament

Diareea nespecifică la iepuri poate fi provocată de factori stresanți sau alimentația neigienică și dezechilibrată. Unul dintre motive ar putea...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate