19 C
București
vineri, 26 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMinistrul Agriculturii a anunțat programele de sprijin pentru fermieri în 2022

Ministrul Agriculturii a anunțat programele de sprijin pentru fermieri în 2022

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, va susţine marţi o conferinţă de presă în care va prezenta programele de sprijinire a fermierilor ce vor fi derulate în anul 2022.

Conferinţa are loc la sediul ministerului, dar se va transmite şi LIVE pe Facebook MADR.

Şeful MADR a declarat pe 21 decembrie, la prezentarea bugetului în Parlament, că printre programele susţinute financiar în 2022 se numără:

  • subvenţionarea accizei la motorină, unde au fost alocate 357 milioane de lei;
  • ajutoare naţionale tranzitorii în sector vegetal şi zootehnic, care însumează 1,1 miliarde de lei;
  • ajutorul de stat în sectorul zootehnic privind controlul oficial al producţiei şi conducerea registrelor genealogice, unde sunt alocate 75 milioane de lei credite bugetare şi 96 milioane de lei credite de angajament;
  • ajutorul de minimis pentru legume în spaţii protejate, cu o alocare de 225 de milioane lei.

De asemenea, la târgul din curtea Ministerului Agriculturii organizat înainte de Crăciun, Chesnoiu a anunţat reluarea programului „Tomata”, reorganizarea Casei de Comerţ Unirea şi funcţionarea Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare.

„Anul viitor în programul nostru de priorităţi va fi reluarea programul Tomata şi ciclul II de legume în spaţii protejate. O să avem mai multe tipuri de ajutor pentru fermieri, pentru legumicultori, pentru producătorii de produse tradiţionale, pentru că au nevoie de sprijinul nostru. Rolul lor este să stea în fermă şi să producă, iar rolul nostru, al statului, este să venim cu soluţii de sprijin şi de promovare a lor. Am o întâlnire azi (miercuri, n.r.) cu reprezentanţii fermierilor din sectorul industriei alimentare, pentru că avem o lege de înfiinţare a Agenţiei pentru Marketingul şi Calitatea Produselor Agroalimentare care nu a fost pusă în aplicare şi este un obiectiv pe care mi l-am asumat. Vreau să fac funcţională această agenţie, mă consult cu dumnealor, vedem cum va funcţiona cel mai bine, pentru că produsele româneşti trebuie marketate şi vândute în întreaga lume. Avem cu ce să ne mândrim. Fermierii nu trebuie să-şi mai arunce marfa la marginea drumului, la şosea, trebuie să fie integrată în tot lanţul comercial şi trebuie să ajungă pe masa consumatorilor”, a transmis ministrul în data de 15 decembrie.

La finele anului trecut, pe site-ul MADR a fost postat un proiect pentru susţinerea producţiei de usturoi, prin care cultivatorii vor putea primi în 2022 un sprijin de maximum 3.000 euro/hectar, dar şi proiectul care vizează un ajutor de minimis pentru legumicultori.

Aceştia vor beneficia în acest an de un ajutor de minimis de cel mult 4.000 de euro pentru cultivarea de tomate, ardei gras, kapia, castraveţi, fasole păstăi, salata, spanac şi ceapă verde în spaţii protejate, plafonul maxim alocat pentru această schemă de sprijin fiind de 225 milioane de lei (45 milioane de euro).

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Barbu: Au fost puse bazele unor proiecte majore de investiţii în zootehnie, în cadrul vizitelor în Qatar şi EAU

Potenţialul uriaş al agriculturii româneşti a fost prezentat oficialilor...
‹ adv ›

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi de Creştere a Precipitaţiilor (SNACP) nu produce o creştere a...

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole