5.8 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriMiniştrii Chesnoiu şi Câciu dau asigurări că România nu se va confrunta...

Miniştrii Chesnoiu şi Câciu dau asigurări că România nu se va confrunta cu o criză alimentară

Ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, au dat asigurări vineri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că România nu se va confrunta cu o criză alimentară.

Ministrul Agriculturii a spus că este important ca sprijinul financiar cuvenit fermierilor să fie acordat la timp, pentru ca aceştia să se menţină competitivi şi să asigure un nivel de producţie ridicat.

„Este important să le plătim fermierilor sumele cuvenite la timp. (…) Am finalizat aproape toate plăţile şi, dacă facem un calcul, este o valoare de peste un miliard de lei care deja a intrat în conturile lor. Încercăm şi facem toate aceste eforturi pentru că ei trebuie să rămână competitivi, să asigure un nivel de producţie cât mai aproape de potenţialul maxim al României, pentru că, vedeţi, la nivel global se discută de crize alimentare. Şi vreau să vă spun şi le spun tuturor românilor că România nu se află într-o astfel de situaţie. Din punctul ăsta de vedere, suntem stabili în asigurarea cu produse agroalimentare a populaţiei ţării. (…) Noi putem să producem alimente pentru populaţia ţării şi să ne asigurăm necesarul intern”, a spus Chesnoiu.

Adrian-Ionuţ Chesnoiu a adăugat că România are şansa să se transforme din grânarul Europei în „hipermarket-ul” Europei, prin procesarea materiei prime în ţară.

„De siguranţa alimentară nu trebuie să fim îngrijoraţi pentru că, v-am spus, în România nu se va putea vorbi de criză alimentară. Criza alimentară apare atunci când este penurie de alimente. În schimb, evident, contextul geopolitic global ne va afecta şi pe noi, în sensul în care se reconsideră, se reconfigurează noi pieţe, iar agricultura României trebuie să profite de acest lucru pentru că putem cuceri pieţe noi şi să nu mai exportăm materie primă, să o procesăm în ţară, să vindem produse agroalimentare cu valoare înaltă. Chiar le spuneam astăzi la conferinţă colegilor noştri că România poate deveni, din grânarul Europei, hipermarket-ul Europei, se poate transforma în lucrul acesta, trebuie doar măcar o verigă pe lanţul de procesare să fie integrată şi cu siguranţă avem această oportunitate”, a explicat ministrul Agriculturii.

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, a susţinut la rândul său faptul că în ţara noastră nu se va produce o criză alimentară, dar admite faptul că vor mai exista creşteri ale preţurilor la alimente.

„La alimente avem o situaţie foarte bună din perspectiva producţiei proprii. La fel, susţin şi eu faptul că – o să auziţi tot felul de analişti peste noapte care vă vor spune că va fi criză alimentară în România… Nu, în România nu va fi criză alimentară, deci asta v-o spun eu şi ca finanţist, şi ca economist, şi ca om care am lucrat în domeniul respectiv. Dar vor fi pusee de creştere pe preţ, acolo trebuie să vii cu sprijin pentru populaţie, pentru gospodării şi pentru companii”, a afirmat Câciu.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Boala hemoragică a iepurilor – maladie contagioasă

Boala hemoragică a iepurilor este o boală infectocontagioasă, specifică...

Caprele Saanen – cea mai productivă rasă de capre din lume

Patria caprelor de rasă Saanen este considerată o localitate cu aceiași denumire din Alpii Bernezi, Elveția. Deși elvețienii au...

Dihorul – cum protejăm păsările de gospodărie. Remedii utile

Deși au un aspect foarte drăgălaș, dihorii sunt animale prădătoare, destul de puternice, înzestrate cu gheare și dinți ascuțiți...

Creșterea nutriilor: Sfaturi utile pentru antreprenori

În cazul în care ai hotărât să inițiezi o afacere legată de creșterea nutriilor și ai și un business-plan...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate