7.3 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriMai mult de jumătate din cooperativele agricole din România riscă radierea

Mai mult de jumătate din cooperativele agricole din România riscă radierea

Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) recomandă tuturor cooperativelor agricole din România să verifice în regim de urgenţă dacă figurează pe lista cooperativelor agricole care nu respectă legislaţia în vigoare şi care, dacă nu îşi remediază problemele, vor fi radiate în maximum 90 de zile, fără a fi notificate prealabil.

„Salutăm alinierea Oficiul Naţional al Registrului Comerţului – ONRC la legislaţia în vigoare, de a publica lista cooperativelor pe site-ul instituţiei, cu cooperativele agricole care nu şi-au îndeplinit obligaţia de depunere a situaţiilor financiare anuale, consolidate, precum şi raportările contabile la unităţile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, în termenul prevăzut de lege, perioada maximă de depunere fiind de 2 ani, similar societăţilor comerciale şi lista cooperativelor agricole care nu mai îndeplinesc condiţiile pentru o cooperativă agricolă activă”, se arată într-un comunicat al UNCSV.

Potrivit reglementărilor din OUG nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, pentru depunerea situaţiilor financiare anuale aferente exerciţiului financiar 2019, respectiv a raportărilor contabile anuale încheiate la 31 decembrie 2019, termenele prevăzute au fost prorogate până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, astfel, termenul de 2 ani din Legea cooperaţiei agricole nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare, s-a împlinit la data de 31 iulie 2022.

Din totalul cooperativelor înregistrate în România, la nivelul anului fiscal 2019 doar 48,9% figurează ca având depuse situaţiile financiare anuale şi doar 22,3% au avut cifră de afaceri mai mare ca 0.

În acest context, UNCSV face un apel la reprezentanţii tuturor cooperativelor din România, de a verifica cele două liste de pe pagina oficială a ONRC, şi, în situaţia în care este necesar, să îşi pună la punct restanţele pe care le au în maximum 90 de zile, pentru a nu ajunge să se plângă că au fost radiate din baza de date cooperative agricole care au proiecte europene, care ar fi dorit să îşi continue activitatea, însă nu o mai pot face din faptul că nu şi-au îndeplinit obligaţiile legale sau din cauza anumitor neconcordanţe între bazele de date, existând posibilitatea ca informaţiile să nu fie actualizate, din diverse motive neimputabile nici unei părţi.

Reprezentanţii UNCSV susţin că România, sectorul agroalimentar şi fermierii, au nevoie de cooperative agricole active, autonome, independente, rentabile şi consolidate, iar organizaţia s-a implicat activ în perfecţionarea cadrului legislativ specific cooperativelor agricole.

De asemenea, Uniunea cooperativelor din sectorul vegetal îşi manifestă disponibilitatea de a veni cu informaţii suplimentare pentru clarificarea tuturor aspectelor din activitatea cooperativelor, inclusiv în relaţiile cu membrii acestora.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Plum pox sau vărsatul prunelor – ce facem cu pomii bolnavi

Plum pox sau vărsatul prunelor (Prunus virus) este o...

Boala hemoragică a iepurilor – maladie contagioasă

Boala hemoragică a iepurilor este o boală infectocontagioasă, specifică iepurilor, cu evoluție acută (rapidă), caracterizată printr-un sindrom hemoragic însoțit...

KWS Semințe – aniversează 20 de ani în România

KWS Semințe România a marcat a 20-a aniversare a companiei într-un eveniment festiv care a avut loc pe 23...

Dihorul – cum protejăm păsările de gospodărie. Remedii utile

Deși au un aspect foarte drăgălaș, dihorii sunt animale prădătoare, destul de puternice, înzestrate cu gheare și dinți ascuțiți...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate