10 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleGradul de absorbţie al fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale va...

Gradul de absorbţie al fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale va fi de 93%

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut, în data de 12 septembrie 2022, o întâlnire de lucru cu personalul de conducere al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional şi judeţean.

Întâlnirea a vizat analiza implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, realizarea țintelor previzionate pentru anul financiar 2021-2022, care se va încheia la 15 octombrie 2022, precum și identificarea problemelor care apar în procesul de accesare a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Totodată, s-a evaluat punctual cu fiecare oficiu judeţean şi centru regional al AFIR modalitatea de accelerare a absorbţiei fondurilor europene.

Eu am încredere foarte mare în această structură, pe care o știu bine din perspectiva funcționării, vreau să lucrăm împreună și să avem aceleași rezultate bune, la dumneavoastră este munca efectivă pe care trebuie să o realizați în materializarea misiunii pe care o aveți fiecare în parte și toți deopotrivă” a declarat ministrul Petre Daea în deschiderea ședinței.

Directorul general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, estimează că gradul de absorbție al fondurilor europene la încheierea exercițiului financiar va fi în procent de 93%.

Petre Daea a felicitat structurile teritoriale ale AFIR care au atins un grad ridicat de realizare pentru rezultatele obținute, afirmând:

Cifrele sunt cartea voastră de vizită, iar prin munca și efortul depus ați reușit să vă mobilizați. Iată că unii dintre voi au rezultate foarte bune, în timp ce la alte centre regionale se simte nevoia de a crește implicarea și ritmul de lucru pentru a atinge cel puțin țintele de absorbție stabilite pentru acest an”.

Printre problemele semnalate în accesarea fondurilor europene a fost menționată situația beneficiarilor de achiziții publice, subliniindu-se faptul că sunt necesare demersuri pentru fluidizarea etapelor parcurse până la atribuirea contractelor.

De asemenea, printre alte dificultăți întâmpinate de către beneficiarii PNDR se numără și imposibilitatea accesării de credite în condiții avantajoase, în acest sens stabilindu-se întâlniri cu reprezentanții principalelor bănci comerciale pentru discuții aplicate, imposibilitatea finalizării proiectelor din cauza costurilor în creștere a materialelor de construcții, precum și deficitul de personal.

Alături de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarul de stat Sorin Moise, directorul general adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – AM PNDR, Bogdan Dumitrescu, precum și directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi...
‹ adv ›

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole