miercuri, 28 septembrie, 2022
22.7 C
București

-

HomepageȘtiriGradul de absorbţie al fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale va...

Gradul de absorbţie al fondurilor europene destinate agriculturii şi dezvoltării rurale va fi de 93%

Ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut, în data de 12 septembrie 2022, o întâlnire de lucru cu personalul de conducere al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) de la nivel central, regional şi judeţean.

Întâlnirea a vizat analiza implementării Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020, realizarea țintelor previzionate pentru anul financiar 2021-2022, care se va încheia la 15 octombrie 2022, precum și identificarea problemelor care apar în procesul de accesare a fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală.

Totodată, s-a evaluat punctual cu fiecare oficiu judeţean şi centru regional al AFIR modalitatea de accelerare a absorbţiei fondurilor europene.

Eu am încredere foarte mare în această structură, pe care o știu bine din perspectiva funcționării, vreau să lucrăm împreună și să avem aceleași rezultate bune, la dumneavoastră este munca efectivă pe care trebuie să o realizați în materializarea misiunii pe care o aveți fiecare în parte și toți deopotrivă” a declarat ministrul Petre Daea în deschiderea ședinței.

Directorul general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, estimează că gradul de absorbție al fondurilor europene la încheierea exercițiului financiar va fi în procent de 93%.

Petre Daea a felicitat structurile teritoriale ale AFIR care au atins un grad ridicat de realizare pentru rezultatele obținute, afirmând:

Cifrele sunt cartea voastră de vizită, iar prin munca și efortul depus ați reușit să vă mobilizați. Iată că unii dintre voi au rezultate foarte bune, în timp ce la alte centre regionale se simte nevoia de a crește implicarea și ritmul de lucru pentru a atinge cel puțin țintele de absorbție stabilite pentru acest an”.

Printre problemele semnalate în accesarea fondurilor europene a fost menționată situația beneficiarilor de achiziții publice, subliniindu-se faptul că sunt necesare demersuri pentru fluidizarea etapelor parcurse până la atribuirea contractelor.

De asemenea, printre alte dificultăți întâmpinate de către beneficiarii PNDR se numără și imposibilitatea accesării de credite în condiții avantajoase, în acest sens stabilindu-se întâlniri cu reprezentanții principalelor bănci comerciale pentru discuții aplicate, imposibilitatea finalizării proiectelor din cauza costurilor în creștere a materialelor de construcții, precum și deficitul de personal.

Alături de ministrul Petre Daea s-au aflat secretarul de stat Sorin Moise, directorul general adjunct al Direcției Generale Dezvoltare Rurală – AM PNDR, Bogdan Dumitrescu, precum și directorul general al AFIR, Dorin Opreanu.

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Utilaje de încărcare a cerealelor în silobag – top recomandate de Grain Bags

În funcție de materia primă pe care dorești să...

MADR: Buget de 63 de milioane de lei pentru investiţii în centre de colectare sau de prelucrare a ciupercilor şi fructelor de pădure

Guvernul României a aprobat o Hotărâre privind stabilirea valorii schemei de finanţare pentru anul 2022, condiţiilor de eligibilitate, cheltuielilor...

Cultivarea țelinii pentru rădăcini. Sfaturi utile

Cultivarea țelinii pentru rădăcini este recomandat a fi realizată după culturi solanacee (tomate, ardei, vinete, cartofi) sau leguminoase anuale (mazăre,...

Plantarea cireșului – sfaturi la înființarea unei livezi

La plantarea cireșului, pentru o cultură reușită, este important să se țină cont de mai multe particularități. Printre acestea...
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate