‹ adv ›
sâmbătă, 1 aprilie, 2023
11 C
București

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriMADR: Finalul dezbaterilor pe marginea elaborării PNS

MADR: Finalul dezbaterilor pe marginea elaborării PNS

Consultările online cu entităţile publice şi private implicate în elaborarea Planului Naţional Strategic (PNS) s-au încheiat în data de 3 februarie 2022, potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Conform sursei citate, la ultima rundă de întâlniri au fost abordate măsurile de investiţii şi alte intervenţii în domeniul agricol, finanţate din Pilonul II PAC, Eco-schemele, finanţate din Pilonul I, intervenţiile de mediu şi climă, precum şi alte angajamente de dezvoltare rurală, în coordonarea ministrului Adrian Chesnoiu.

Ministerul precizează că prima reuniune a avut ca temă dezbaterea propunerilor care au vizat Contribuţiile financiare la plata primelor de asigurare şi cele pentru Fondul naţional de sprijin al fermierilor afectaţi de pierderi ale producţiei agricole.

„Există posibilitatea ca, în paralel cu măsura de asigurare pe Pilonul II, gestionată de AFIR, respectiv actuala măsură 17.1, să construim un Fond naţional de sprijin pentru perioada 2023-2027. Acest fond se va constitui din contribuţiile tuturor fermierilor beneficiari de plăţi directe, prin reţinerea anuală a unui procent de 3% din suma care va fi plătită fiecărui fermier în parte. Nu va fi un drum uşor, dar trebuie să atragem companiile de asigurări către agricultură, pentru poliţe facultative. Trebuie să avem acest mecanism statal pentru a răspunde cât mai bine provocărilor viitoare”, a declarat ministrul Chesnoiu.

Şeful de la Agricultură a precizat că, din discuţiile avute cu firmele de asigurări, reiese că este momentul optim pentru a pune bazele acestui fond care să facă mai uşoară gestionarea riscurilor în agricultură, având în vedere efectele schimbărilor climatice.

La cea de-a doua reuniune au fost analizate intervenţiile privind bunăstarea animalelor care se vor regăsi în noul Plan Naţional Strategic.

„Prin toate consultările desfăşurate în ultimele 3 săptămâni, m-am asigurat că elaborăm un document care răspunde nevoilor reale ale agriculturii româneşti pe termen scurt, mediu şi lung. Trebuie să ţinem cont de încadrarea în Regulament şi am căutat soluţii viabile pentru stimularea fermierilor. Toate măsurile vin să sprijine producătorul român. Trimitem la Bruxelles un plan naţional strategic ce va reflecta specificul agriculturii româneşti”, a adăugat ministrul Adrian Chesnoiu.

La întâlniri au mai participat Daniela Rebega – director general AMPNDR, Adela Ştefan – director AM PNDR, Cristiana Constantinescu – director în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Agricole (AFIR), Maria Toma – director MADR, Mihai Neagu – director MADR, Andrei Bălan – şef serviciu AMPNDR, precum şi experţi ai APIA, AFIR, ai unor organizaţii importante din zona dezvoltării rurale şi agriculturii. 

Discută cu alți fermieri în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›
  • Citește despre ->
  • MADR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

‹ adv ›

Plăcinta dobrogeană devine al unsprezecelea produs românesc recunoscut și înregistrat la nivel european

În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat joi, Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2023/700 al Comisiei din 29...

Ministerul Agriculturii vrea simplificarea legislației pentru beneficiarii rentei viagere

Ministerul Agriculturii a pus în transarență un proiect normativ privind simplificarea legislației pentru beneficiarii rentei viagere. Proiectul vizează modificarea anexei Ordinului nr....

Daea: Fermierii vor primi un nou ajutor de la Comisia Europeană

România va primi încă un ajutor din partea Comisiei Europene pentru compensarea pierderilor suferite de fermierii afectaţi de importurile...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole