16.1 C
București
miercuri, 17 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleMADR: A fost aprobat cadrul general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării...

MADR: A fost aprobat cadrul general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale din PNS 2023-2027

În Ședința Guvernului din 28 decembrie 2022 a fost aprobată Hotărârea Guvernului privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul Național Strategic (PNS) – PAC 2023-2027 pentru care se asigură cofinanțare din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în cadrul Politicii Agricole Comune a Uniunii Europene.

PNS 2023-2027 dispune de un buget public de circa 5,87 miliarde euro pentru dezvoltare rurală.

Având în vedere că implementarea unora dintre intervențiile de dezvoltare rurală începe din primul trimestru al anului 2023, a fost necesar ca până la sfârșitul anului 2022 să fie aprobat cadrul normativ național, prin care să se reglementeze aspecte ce vizează sfera de competență a României, în calitate de stat membru al Uniunii Europene.

Dispozițiile actului normativ sunt elaborate în baza PNS 2023-2027, în limitele regulamentelor europene aplicabile acestuia și ținând cont de responsabilitățile ce revin României.

Actul normativ aprobat în Ședința de astăzi cuprinde norme privind: obiectul, definiții, reguli comune de implementare pentru intervențiile de dezvoltare rurală din PNS 2023-2027, reguli specifice tipurilor de intervenție, dispoziții privind selecția proiectelor de investiții, dispoziții privind intervențiile cu caracter compensatoriu, asistența tehnică și Rețeaua Rurală Națională pentru PS 2023-2027, reguli financiare și dispoziții finale.

„Instituim temeiul pentru elaborarea și aprobarea în cel mai scurt timp a ghidurilor solicitantului, care au rolul de a informa potențialii beneficiari cu privire la oportunitățile de accesare a fondurilor europene nerambursabile din cadrul FEADR pentru implementarea de proiecte de investiții sau accesarea altor tipuri de intervenții, cum sunt cele care au caracter compensatoriu”, a declarat ministrul Petre Daea.

În anexa actului normativ sunt enumerate toate intervențiile de dezvoltare rurală din PNS 2023 – 2027 pentru care se acordă sprijin financiar european din bugetul Uniunii Europene, prin FEADR, și de la bugetul de stat, astfel încât potențialii beneficiari să se poată orienta spre intervențiile care răspund nevoilor pe care aceștia le au în desfășurarea activității curente sau viitoare.

Reamintim că România, prin Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, a transmis oficial Comisiei Europene PNS 2023-2027 în data de 18 octombrie 2022, documentul fiind evaluat și aprobat prin Decizia de punere în aplicare a Comisiei C(2022)8783 din 07 decembrie 2022.

  • Citește despre ->
  • MADR
‹ adv ›

1 COMENTARIU

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

MADR: Tehnologia rachetelor antigrindină nu produce o creştere a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol

Exploatarea infrastructurii operaţionale din cadrul Sistemului Naţional Antigrindină şi...
‹ adv ›

Ajutor de minimis de 2.000 de lei pe scroafă/an pentru crescătorii de porci de reproducţie din rasele Bazna şi Mangaliţa

Hotărârea privind aprobarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangalița pentru anul...

Ministrul Agriculturii: Retehnologizăm staţii de pompare care au fost puse în funcţiune în anul 1971

Una dintre cele mai vechi amenajări de irigaţii din România, Pietroiu- Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi, este în...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole