4.7 C
București
spot_img

-

HomepageȘtiriLipsa spaţiilor de stocare a cerealelor, o nouă problemă pentru fermierii ucraineni

Lipsa spaţiilor de stocare a cerealelor, o nouă problemă pentru fermierii ucraineni

Ucraina are capacităţi insuficiente de stocare chiar şi pentru recolta redusă de cereale din 2022, a avertizat marţi un oficial din cadrul Programului Alimentar Mondial (World Food Programme – WFP), într-un moment în care ţara vecină are dificultăţi în a-şi exporta stocurile existente de cereale din cauza invaziei ruseşti, transmite Reuters.

Jakob Kern, coordonatorul WFP pentru situaţii de urgenţă în criza ucraineană, a citat o serie de estimări conform cărora 20% din suprafeţele cultivate cu cereale din Ucraina nu vor fi recoltate până în luna iulie, iar suprafeţele care au fost însămânţate cu cereale de primăvară vor fi cu o treime mai mici decât de obicei.

Ucraina este al cincilea exportator mondial de grâu şi unul dintre primii trei exportatori mondiali de porumb, orz şi seminţe de floarea soarelui. În 2021, Ucraina a avut o producţie de grâu de aproximativ 40 de milioane de tone, la care s-au adăugat alte 50 de milioane de tone pentru celelalte trei culturi agricole.

O provocare imensă în acest an este exportul stocurilor existente de cereale şi găsirea de capacităţi de stocare pentru recolta din 2022, precum şi generarea de lichidităţi cu care să fie cumpărate seminţe şi îngrăşăminte pentru următorul sezon de însămânţare, a declarat Jakob Kern, la o conferinţă de presă organizată la Geneva.

Oficialul de la WFP a menţionat o declaraţie a Ministerului Agriculturii de la Kiev, potrivit căruia Ucraina obişnuia să îşi exporte aproape toate cerealele şi oleaginoasele, până la şase milioane de tone pe lună, prin porturile maritime, însă acum acestea sunt blocate de conflict.

„Oficialii ministerului ne-au spus săptămâna trecută că principala lor îngrijorare la acest moment este lipsa de capacităţi de stocare în care să fie depozitată recolta de cereale din 2022. O cantitate estimată la 15 milioane de tone de cereale nu îşi va găsi locul în silozurile din Ucraina”, a spus Jakob Kern.

Potrivit acestuia, dacă Ucraina nu îşi poate exporta stocurile actuale de cereale, fermierii nu vor putea să îşi achite costurile cu recoltatul şi cu atât mai mult să planteze noi recolte pentru anul următor.

Lipsa cerealelor din Ucraina pe piaţa mondială a dus la creşterea preţurilor. Jakob Kern a precizat că în prezent Programul Alimentar Mondial cheltuie în fiecare lună cu 70 de milioane de dolari mai mult decât anul trecut pentru a cumpăra aceeaşi cantitate de alimente. 

Elena Balamatiuc
Elena Balamatiuc
Staff Editor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Recomandate

Copilitul lăstarilor la roșii. Când se realizează și care este rolul

Copilirea roșiilor (tomatelor) presupune tăierea unor lăstari (copili) la...

Cultivarea pepenelui galben – sfaturi utile

Cultivarea de succes a pepenelui galben presupune respectarea mai multor particularități de creștere. Temperatura minimă de germinație a semințelor...

VIDEO. Ascenza lansează 4 produse bio de protecție a plantelor pe piața României

Compania Ascenza vine cu câteva noutăți importante pe piața europeană pentru anul 2022, reunite sunt brandul Blexia. Noile produse...

Scheme de tratament la cais: produse și perioade recomandate

Pomii de cais pot fi afectați în diferite etape ale vegetație de o gamă largă de boli și dăunători....
‹ adv ›

Comentarii recente

Top Recomandate