11.3 C
București
vineri, 19 aprilie, 2024

-

‹ adv ›
HomepageȘtiri AgricoleLactalis: Curtea de Apel a admis cererile de suspendare a amenzilor cominatorii...

Lactalis: Curtea de Apel a admis cererile de suspendare a amenzilor cominatorii formulate de Dorna Lactate și Covalact

Curtea de Apel Bucureşti a admis cererile de suspendare a deciziei Consiliului Concurenţei privind amenzile cominatorii formulate de către Dorna Lactate și Covalact, dând astfel câştig de cauză companiilor, a anunţat marţi grupul Lactalis, proprietarul companiilor.

„Referitor la sancţiunile anunţate de Consiliul Concurenţei din România, companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate au formulat acţiuni în anulare şi suspendare împotriva deciziilor pentru aplicarea amenzilor cominatorii. Curtea de Apel Bucureşti a admis cererile de suspendare a deciziei privind amenzile cominatorii formulate de către Dorna Lactate si Covalact, dând astfel câştig de cauză companiilor. Al treilea dosar de suspendare aflat pe rolul Curţii de Apel Bucureşti va fi judecat în zilele care urmează”, se arată în documentul citat.

Potrivit sursei citate, companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate au prezentat Consiliului Concurenţei, în cadrul inspecţiei, toate documentele solicitate raportat la obiectul investigaţiei şi au facilitat accesul autorităţii la toate informaţiile necesare conform solicitărilor inspectorilor de concurenţă.

„În acest sens, societăţile au acordat inspectorilor de concurenţă accesul la toate documentele şi/sau corespondenţele accesibile Societăţilor de la punctele de lucru şi de la sediile inspectate, cu toată transparenţa şi conduita pe deplin conformă care se impun în acest caz. Apreciem că acordarea accesului la alte informaţii care nu aparţin şi nu sunt în controlul societăţilor ce au făcut obiectul inspecţiei nu se află în sfera de competenţă juridică a companiilor noastre sau în limitele de competenţă ale autorităţilor naţionale, cu atât mai mult când acestea vizează documente/corespondenţe aflate în controlul unor societăţi din afara României. Este important de menţionat că amenzile invocate de către Consiliul Concurenţei nu au fost aplicate ca urmare a constatării de către Consiliul Concurenţei a vreunei fapte anticoncurenţiale săvârşite de vreuna dintre companii”, subliniază comunicatul.

Reprezentanţii producătorului de lactate susţin că vor colabora în mod transparent cu autorităţile şi se vom conforma oricărei decizii finale a acestora.

Consiliul Concurenţei a anunţat, recent, că a sancţionat companiile Albalact, Covalact şi Dorna Lactate, parte din grupul francez Lactalis, cu amenzi în valoare de 14,34 milioane de lei (aproximativ 2,9 milioane de euro) pentru că au refuzat să ofere acces la unele informaţii în timpul inspecţiilor inopinate derulate în cadrul investigaţiei privind posibile înţelegeri de stabilire a preţurilor pe piaţa producţiei şi comercializării de unt.

„Când am lansat investigaţia pe unt, am mers la procesatorii de lapte, printre care şi Lactalis, dar Lactalisul e mare, are Albalact, Covalact şi Dorna Lactate. Ei ne-au dat acces la acte, dar documentele au şi un administrator francez, care e angajatul firmei-mamă din Franţa şi n-au vrut să ne dea acces la documentele lui, că aşa le-a spus mama din Franţa, că ne trebuie mandat în Franţa şi noi am constatat că asta e o nesupunere la inspecţie. Ca atare, am dat o amendă Lactalisului şi i-am spus că-i mai dăm şi 30.000 de euro pe zi până primim acces la documente. Între timp, se pare că ne dau ceva acces.

Deci, vom opri suma asta să curgă, de 30.000 euro pe zi, dar pe total este o amendă de aproape 3 milioane de euro pentru că n-am avut acces deplin la informaţii. Le-am dat şi amendă şi le-am dat şi amenda asta cominatoriu, deci pe fiecare zi, până când se supun cererii noastre. Nu înseamnă că-s vinovaţi, poate că nu o să găsim vinovaţi pentru unt, nu ştiu fapta în sine dacă va fi. Asta e o amendă procedurală, pentru că nu s-au supus pe deplin inspecţiei”, a explicat Chiriţoiu, la o conferinţă organizată la Sinaia.

Potrivit autorităţii de concurenţă, amenzile au fost aplicate astfel: Albalact – 9,91 milioane de lei (aproximativ 2 milioane de euro), Covalact – 2,45 milioane de lei (aproximativ 495.000 de euro) şi Dorna Lactate – 1,97 milioane de lei (aproximativ 400.000 de euro). 

‹ adv ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Lactalis a anunțat că vânzările au crescut cu 4,3% în 2023, dar profitul a rămas scăzut

Lactalis, cel mai mare producător mondial de lactate, a...
‹ adv ›

Onur Barim este numit director general al Grupului Lactalis România

Onur Barim va ocupa, de la 1 ianuarie 2023, funcţia de director general al Grupului Lactalis România, informează marţi...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole