17.4 C
București
sâmbătă, 3 iunie, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriKievul speră să rezolve problema exporturilor de produse agricole după ce Polonia...

Kievul speră să rezolve problema exporturilor de produse agricole după ce Polonia a oprit importul din Ucraina

Guvernul ucrainean speră să rezolve în această săptămână problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia, după ce Guvernul de la Varşovia a anunţat stoparea achiziţiilor de cereale ucrainene şi alte mărfuri din această ţară, relatează agenţia EFE.

Ministrul ucrainean pentru Politică Agricolă şi Alimentaţie, Mykola Solskyi, a afirmat, în declaraţiile pentru agenţia Ukrinform că Executivul înţelege situaţia dificilă în care se află piaţa poloneză, după ce Comisia Europeană a suspendat taxele pentru producţia ucraineană.

„Înţelegem această dură competiţie, ca şi consecinţă a blocajului porturilor ucrainene. Dar este evident- pentru lumea întreagă şi pentru orice persoană din lume – că agricultorul ucrainean este cel care se află în această situaţie mai dificilă. Şi cerem părţii poloneze să ţină cont de asta”, a spus el.

Solskyi a subliniat că luni va merge în Polonia pentru a se întâlni cu omologul său, Robert Telus, care a preluat funcţia săptămâna trecută, după ce predecesorul său, Henryk Kowalczyk, a demisionat în urma protestelor agricultorilor polonezi, determinate de situaţia de pe piaţă.

Acolo, el speră să poată negocia deblocarea importurilor şi să ajungă, dacă este nevoie, la un acord bilateral care să permită redeschiderea tranzitului produselor provenite din Ucraina.

Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a Executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

Liderul partidului ultraconservator a semnalat că există o asimetrie între producţiile din cele două ţări, motivată de calitatea solului, preţul mânii de lucru şi existenţa unor mari multinaţionale în sectorul agricol din Ucraina, motiv pentru care este necesară protejarea pieţei poloneze.

Kaczynski a reiterat sprijinul pentru Ucraina în contextul invaziei ruse, dar a semnalat necesitatea apărării intereselor din sectorul agricol polonez, ceea ce este benefic şi pentru Kiev, a argumentat el, deoarece astfel se va evita ca în urma alegerilor legislative ce vor avea loc anul acesta să iasă un Guvern mai puţin solidar cu Ucraina, mai scrie EFE.

Solskyi e explicat că lunar se exportă pe la frontiera ucraineano-poloneză între 500.000 şi 700.000 tone de produse agricole, printre care porumb, grâu, seminţe de floarea-soarelui şi rapiţă.

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Ucraina renunţă la cotele la export pentru anumite produse agricole

Guvernul ucrainean a anunţat marţi că a eliminat barierele...
‹ adv ›

Ucraina cere de la UE o politică clară cu privire la importurile de alimente pe următorii cinci ani

Problemele cu care se confruntă unele exporturi ucrainene spre Europa Centrală vor apăra din nou la toamnă, dacă Uniunea...

Slovacia devine al doilea stat din UE care interzice importurile de cereale din Ucraina

Cerealele ucrainene au fost interzise pe piețele din Slovacia din cauza pesticidelor găsite în aceste cereale și care sunt...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole