16.5 C
București
duminică, 28 mai, 2023

-

‹ adv ›
HomepageȘtiriJustiţia europeană a decis că termenul „Emmentaler” nu poate fi protejat ca...

Justiţia europeană a decis că termenul „Emmentaler” nu poate fi protejat ca marcă a UE pentru brânzeturi

La câteva săptămâni după ce a doua mare bancă elveţiană a trebuit să fie salvată prin intervenţia Guvernului, Tribunalul General al Uniunii Europene a decis miercuri că producătorii elveţieni de brânză „Emmentaler” nu pot avea drepturi exclusive asupra acestei mărci, transmite Bloomberg.

Organizaţia profesională Emmentaler Switzerland dorea să obţină un statut protejat pentru termenul „Emmentaler” în UE astfel încât numai producătorii elveţieni de brânză să poată utiliza acest termen.

Pentru a obţine acest statut, Emmentaler Switzerland a demarat o acţiune împotriva Oficiului Uniunii Europene pentru Proprietate Intelectuală(EUIPO), care a respins însă cererea de înregistrare. Ulterior, Emmentaler Switzerland a introdus o cale de atac, care a fost respinsă de Camera a doua de recurs a EUIPO, pentru motivul că marca solicitată era descriptivă.

Potrivit Tribunalului General al Uniunii Europene, Asociaţia Emmentaler Switzerland nu a putut infirma faptul că o cantitate semnificativă de brânză produsă în Germania a fost comercializată sub denumirea Emmentaler, fără o referinţă la Elveţia. În 2016, aproximativ 135.000 de tone de brânză Emmentaler a fost produsă în Germania, din care o parte importantă a fost vândută local şi nu exportată, susţine Tribunalul.

„Dat fiind că marca solicitată este descriptivă pentru un tip de brânză pentru publicul relevant german şi nu este percepută ca o indicaţie a provenienţei geografice a brânzei respective, Tribunalul concluzionează că aceasta nu beneficiază de protecţie ca marcă colectivă”, se arată în decizia Tribunalului.

Brânza devine un subiect favorit pentru judecătorii europeni care au de soluţionat dosar privind mărcile înregistrate. Anterior, judecătorii de la Luxemburg au decis în favoarea producătorilor spanioli de brânză Queso Manchego precum şi a producătorilor italieni de Parmigiano Reggiano, atunci când au interzis producătorilor germani să comercializeze propria lor versiune denumită Parmesan. 

Discută cu fermierii în grupurile Agrobiznes pe WhatsApp ›

Comentează

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Citește și

Erinoza (bășicarea) viței de vie – când se fac tratamente pentru combaterea acarienilor eriofizi 

Erinoza, numită popular și bășicarea viței de vie, este...
‹ adv ›

Festivalul Ținutului Vinului – Vin din Prahova

Joi, 25 mai 2023, ministrul Petre Daea, alături de secretarul de stat Ion Găman și de directorul DGPIAC Amelia...

Ministerul Finanţelor a preluat Fondul de Garantare a Creditului Rural prin intermediul CEC Bank

Ministerul Finanţelor a preluat Fondul de Garantare a Creditului Rural prin intermediul CEC Bank, care a achiziţionat participaţiile BRD...
‹ adv ›
‹ adv ›

Comentarii

Alte articole